Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

11. 09. 2024. 14:22 >> 14:27

UOČI POČETKA OLIMPIJADE

Najveća šahistkinja svih vremena posljednja nosila baklju ulicama Budimpešte

Najveća šahistkinja svih vremena Judit Polgar posljednja je nosila baklju ulicama Budimpešte, a potom je unijela i u samu dvoranu gdje je sinoć otvorena 45. Šahovska olimpijada, najveći događaj u ovom sportu.

Judit je igrala još 1988. na Olimpijadi sa samo 12 godina i već je bila čudo, sa svojim rođenim sestrama Zuzom i Sofijom, i tada iskusnom Zuzom Vereci Petronic.

Kasnije je postala prejaka za ženski šah, bila je čak broj devet u apsolutnoj kategoriji. Baklja je prošla 11 zemalja, krenula je iz Indije gdje je bila prošla Olimpijada, a onda išla i kroz Kanadu, Ameriku, Novi Zeland, Emirate i Evropu.

Otvaranje je bilo spektakularno, sa govorom Dvorkovica na 100 godina FIDE, koji je na pitanje da li je šah umjetnost, sport ili nauka odgovorio "pogledajte ovih 1500 igrača iz rekordnih 194 zemalja svijeta koji će dati sve od sebe u apsolutnoj tišini, šah je religija".

Čuvena mađarska pjevačica Lila Vince je uveličala spektakl, kao i najbolji pijanista Evrope, a na kraju je izvedena i zvanična himna ove Olimpijade "Trojanski rat" u interpretaciji Raula.

Bitke počinju danas u 15 časova okršajima prvog kola, biće odigrano 11 kola zaključno sa 23. septembrom. Očekujemo spektakl i puno dobrih vijesti...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније