Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

18. 05. 2024. 10:26 >> 10:26

Bekele poslije 12 godina ponovo na Olimpijskim igrama

Kenenisa Bekele je izabran u selekciji Etiopije za maraton na Olimpijskim Igrama tako da će sa 42 godine nastupiti na OI čak 12 godina nakon Londona gdje se oprostio četvrtim mjestom na 10 000 metara kad je već izgledao na zalasku i kad je počela era Moa Faraha.

Ali, Bekele je izgradio novu karijeru u maratonu i sa nedavnih 2:04 u Londonu ubijedio sve za ovaj senzacionalan povratak. Tako će doći do epskog sudara sa Kipčogeom koji u Parizu juri treće olimpijsko zlato zaredom, mega duel koji se zbog korone nije desio u aprilu 2020, kad su obojica bili na vrhuncu u maratonu i trenirali mjesecima za to.

Njihov posljednji okrsaj na Olimpijadi bio je u Pekingu 2008 na 5000, kad je Bekele slavio zlato, a Kipčoge bio četvrti, tada je Bekele uzeo zlato i na pet i na 10 kilometara. A još ranije, u Atini 2004, Bekele je uzeo zlato na 10 kilometara, čak 20 godina prije ove Olimpijade, a sreli su na 5000, zlato je uzeo El Geruž u posljednjij trci života, Bekele srebro, a Kipčoge bronzu. Čak godinu ranije na SP u Parizu 18-godišnji Kipčoge je šokirao zlatom na 5000, El Geruž je tada uzeo srebro, a 21-godisnji Bekele bronzu, od tog prvenstva je naslijedio svoh mentora Genresijelasija zlatom na 10 kilometara.

I sad će se sresti kao u drugom životu baš u Parizu nakon 21 godinu ali na ulicama, samo je šteta što neće biti tragično stradalog mladog Kiptuma koji je oborio svjetski rekord i nametao se kao veliki favorit za zlato i da već ove godine sruši barijeru od dva sata. Olimpijski maraton u Parizu održava se 10.avgusta, pretposljednjeg dana Igara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније