Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ Budimir Bućin ]

09. 02. 2023. 08:41   >>  08:35

UPOZNAJTE ŠAHISTKINjU VERU JOVANOVIĆ

Dama damu matirala damom

Jedina dama u šahovskoj reprezentaciji Crne Gore, na nedavno održanim Paraolimpijskim igrama u Beogradu, bila je Vera Jovanović. Njen debi bio je kao iz snova - porazila je Kenijku efektnom završnicom matom, kraljicom. Bio je to i prvi poen naše reprezentacije na ovom takmičenju. Vera za Portal RTCG kaže da za pobjede nije kasno, uprkos tome što nema klub, ni trenera...

Vera je u Beogradu bila najstarija učesnica, a druženje sa šahom počelo je kada je imala šest godina.

"Rođena sam u jednom selu kod Pljevalja, u porodici gdje su nam roditelji stvarali uslove za ovu igru. Bilo nas je četvoro djece. Meni je to posebno značilo, zbog zdravstvenog stanja", priča Vera za Portal RTCG.

Sjeća se da je bilo teško školovati se, pa se obratila saveznoj Vladi, na čijem je čelu bio Veselin Đuranović.

"Ni sama ne znam odakle ideja, i kako je to pismo stiglo do Beograda. Dobila sam pozitivan odgovor i sa školovanjem je bilo znatno bolje, ali daleko od dobrog. Mislim da bi se o njemu mogao napisati roman", kaže Vera.

Od tada, do danas, kako ističe, nema klub, ni trenera.

"Sve što je postignuto bilo je proizvod velike želje i odricanja, vjerovanja u sebe da mogu stići do željenog cilja. Svi rezultati i takmičenja bili su sitni u odnosu na ovo što je bilo u Beogradu", dodaje sagovornica Portala.

Ističe da se snovi, ipak, ostvaruju:

"Ova Olimpijada trebalo je da se održi u Moskvi prije dvije godine, ali zbog korone je odložena. Očekivala sam poziv i on je stigao. Osvajam prvi poen za Crnu Goru, pobjeđujem matom, što nije često na ovakvim takmičenjima. Sve ovo postignuto je u sjenci učinka Predraga Nikača. Neki snovi su, ipak, ostvareni."

Vera se nada da je uspjehom u Beogradu otvorila put za nova takmičenja.

"Sada mi kćerka pomaže da napredujem u igri, na internetu nalazimo ono što mi je potrebno. Najbitinije da sam u Beogradu opravdala očekivanje, probila led, nadam se da će tako biti i na prvom narednom nastupu. Za radosti i pobjede nikad nije kasno", zaključuje šahistkinja.

Beograd je od 29. januara do 5. februara bio domaćin prve šahovske Olimpijade za osobe sa invaliditetom.

Crnogorski tim predvodio je zvanični prvak svijeta u kategoriji osoba sa oštećenjem vida, internacionalni majstor Predrag Nikač. Osim Vere Jovanović, u ekipi su bili i Milan Ivanović, Radovan Damjanović i Radenko Lacmanović.

Svi crnogorski reprezentativci su članovi Šahovskog kluba Zora, koji je poznat kao klub za koji dominantno nastupaju osobe sa oštećenjem vida.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније