Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

20. 07. 2024. 21:37 >> 21:37
Čitaj mi:

INTERVJU KOJI BI MOGAO DA IZAZOVE BURU

Embid bez dlake na jeziku: Ne osjećam se kao Amerikanac, imamo star tim

Od 1936. godine, kada je u Berlinu prvi put uvedena košarka kao olimpijski sport, Sjedinjene Američke Države samo četiri puta nisu osvojile zlato - 1972, 1988. i 2004. su poražene, a bojkotovale su Igre u Moskvi 1980. godine. Drim-tim i sada u Pariz stiže kao apsolutni favorit, ali je pitanje kakva će biti atmosfera nakon intervjua Žoela Embida za "Njujork tajms".

Centar Filadelfije je poručio da se ne osjeća kao Amerikanac, te da Stiv Ker na raspolaganju ima star tim?!

"Ne, ne mogu da kažem da se osjećam kao Amerikanac. Ja sam Kamerunac i tako se osjećam. To će uvijek biti tako. Tamo sam rođen, tamo sam odrastao, vidio borbu za preživljavanje. To je jedan od razloga što sam uspio. Počeo sam da igram košarku sa 16. Nije lako uspjeti u današnje vrijeme kada tako kasno počneš da se baviš sportom, posebno zato što momci ovdje u Americi počinju jako rano, kao dheca. Bilo je mnogo teško izboriti se, ali uspio sam", rekao je Embid.

Objasnio je zašto je odbio poziv Francuske.

"Bila je teška odluka. Mogao da igram za Kamerun, moju domovinu, zatim Francusku, gdje imam puno rodbine, i za SAD, gdje sam već 14 godina. Osjetio sam da me Francuzi požuruju u odluci, a nisam htio da prelomim tek tako. Ne dopada mi se odnos Francuske prema afričkim zemljama. Takođe, nije pomoglo to što su mi postavili ultimatum, dali su mi rok da presiječem. Čuo sam za to preko društvenih mreža i začudio se: Vau, otkud sad ovo?! Onda sam razgovarao sa ljudima iz američkog Saveza. Rekli su mi da uzmem vremena koliko god mi je potrebno. 'Voljeli bismo da vas imamo, ali neće biti problem ako donesete drugačiju odluku', tako su kazali. Mnogo je lakše i ljepše kada vas niko ne pritiska".

Embidova priča, ipak, ima rupa. Kamerun je igrao kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre i u Rigi stigao do polufinala, ispred Crne Gore. Sa njim u timu bi imao šansu da završi ispred Brazila i Letonije...

Iako je drim-tim apsolutni favorit, MVP NBA za sezonu 2022/2023. smatra da se zlato ne podrazumijeva.

"Definitivno imamo čudesan talenat, ali jednak talenat postoji i u drugim ekipama. Takođe, trebalo bi da razumijete da je većina momaka u našem timu ostarila. Lebron danas nije isto što i Lebron prije nekoliko godina. Postoji ogromna razlika. Vidite i sami da atletski nije dominantan kao nekada. Imena na papiru mogu da zavaraju. Sve su to ljudi koji su napravili puno u svojim karijerama, ali sada su stari i nisu ono što su bili", podvukao je Embid.

Ostaje da se vidi kako će na ovo reagovati ti "starci" - Džejms, Stef Kari i Kevin Durent.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније