Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

19. 04. 2024. 20:57 >> 21:09
Čitaj mi:

POBJEDA I U ZADRU

Budućnost konstanta ABA lige - deveti put zaredom u polufinalu

Prvi polufinalista AdmiralBet ABA lige je Budućnost Voli, koja je i u drugom meču nadigrala Zadar, slavila 80:73 u dvorani "Krešimir Ćosić" i sada na miru čeka rasplet serije Partizana i Igokee.

Do 11. plasmana među četiri najbolje ekipe u regionalnoj ligi, a devetog uzastopnog, Podgoričani su stigli odličnom igrom u odbrani. To je najbolje osjetio Luka Božić - košarkaš koji je pred početak meča dobio trofej namijenjen MVP-u lige, od ove sezone nazvanom po prerano preminulom Dejanu Milojeviću, opet se nije vidio protiv "plavih", sve dok meč nije odlučen.

Momak kojem je prosjek poena u regularnom toku sezone bio 20,6 opet je protiv Budućnosti "uhapšen". Zanimljivo je da Božić ove sezone protiv kluba u kojem se nije dokazao u sezoni 2019/2020. dva puta zaustavljen na jednocifrenom broju poena - u regularnom toku u Dalmaciji je dao četiri, u prvom meču polufinala u "Morači" svega dva, a ni večeras nije blistao u 1. poluvremenu.

Za to je najzaslužniji bio Andrija Slavković, koji kod Andreja Žakelja ima jako bitnu ulogu, a snagom očito može da parira jednom od fizički najdominantnijih igrača lige. Za 17 minuta i devet sekundi do odlaska na veliki odmor, 27-godišnjak iz Bjelovara je dao samo tri poena, uz šut iz igre 20 odsto, a posljednji pokušaj mu je rampom zaustavio upravo 25-godišnji Bjelopoljac.

Podgoričani su, ipak, morali da se namuče da dođu do pobjede u jednoj od "najvrelijih" dvorana u ex-YU. Očajno su počeli i 1. i 3. četvrtinu u napadu. U 7. minutu su gubili 11:5, prije nego što su Joan Makundu sa dvije i Jogi Ferel jednom trojkom smanjili na 15:14 i najavili bolje izdanje.

Nakon nove trojke, ovog puta Mekinlija Rajta, bilo je 28:20 u 14. minutu, ali se Zadar nije predavao. U 2. četvrtini je prišao na 31:32, a onda mnogo bolje otvorio i drugo poluvrijeme i serijom 9:2 preokrenuo na 42:41.

Zanimljivo, Budućnost je prvi koš u toj dionici dala tek nakon četiri minuta i pet sekundi, kada je Ferel položio u kontri.

Ekipa se probudila tek nakon Žakeljevog tajm-auta i sa devet vezanih poena vratila maksimalnu razliku (50:42).

Sve je riješeno početkom posljednje četvrtine - prvo je Mekinli Rajt donio plus devet, da bi Flečer Megi sa pet i Kenan Kamenjaš sa dva poena povisili na 63:49 u 34. minutu.

Bilo je i 66:51, nakon čega je Božić vezao šest poena, isto onoliko koliko je postigao do tada, i smanjio na 68:59.

Pri tom rezultatu je promašio trojku, a Slavković zakucavanjem u kontru stavio tačku na "i". 

Makundu je bio najefikasniji sa 19 poena, Ferel je ubacio 13, Kamenjaš 12, uz 10 skokova, šest asistencija i dvije ukradene lopte, a dvocifren učinak je imao i Megi (11).

Božić je bio blizu tripl-dabla sa 15 koševa, 10 dodavanja i devet uhvaćenih lopti, ali je devet poena ubacio u samom finišu, kada je intenzitet odbrane gostiju splasnuo jer je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Dvocifreni su bili i Arijan Lakić (17), Marko Ramljak (14) i Lovro Mazalin (10).  

Zadar - Budućnost Voli 73:80 (15:16, 18:23, 14:13, 26:28)

Zadar - Dvorana "Krešimir Ćosić". Gledalaca: 5.000. Sudije: Nikolić, Juras (Srbija), Porobić (BiH).

Zadar: Dejvis 3, Klarica, Vujačić, Žganec 9, Mazalin 10, Lakić 17, Mekić 2, Jambrović, Drežnjak 3, Grbić, Božić 15, Ramljak 14.

Budućnost Voli: Ilić, Megi 11, Frimen 5, Slavković 5, Makundu 19, Ferel 13, Džons 2, Jagodić-Kuridža, Tanasković 4, Rajt 6, Popović 3, Kamenjaš 12.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније