Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

28. 05. 2024. 10:44 >> 10:44

Turnir u Stavangeru

Broj 1 protiv šampiona svijeta

Sinoć je u Norveškoj počeo turnir "Norway Chess" sa nekoliko najboljih šahista planete i sa pravilom da se za pobjedu dobija tri poena, za poraz nula, a ako bude remi igra se Armagedon partija u kojoj bijeli ima deset minuta, a crni sedam, ako završi i to remijem pobjednik je crni i dobija jedan i po poen, a poraženi jedan (isto važi i kad Armagedon završi pobjedom nekog igrača).

U prvom kolu sreli su se odmah prvi igrač svijeta i pobjednik posljednjih 14 turnira na kojima je učestvovao (od toga šest preko interneta, osam klasičnih) Magnus Karlsen i misteriozni šampion svijeta Kinez Ding Liren koji je bio u velikoj krizi nakon osvajanja krune i koji treba da je brani u novembru protiv indijskog fenomena Gukeša.

Karlsen je igrao crnim, ali je bio veliki favorit, mada je još 2019. pričao da se za svoj tron najviše boji upravo Dinga. Nakon pandemije Ding je igrao slabije bez obzira na osvojenu krunu, a u međusobnim duelima jedna pobjeda Karlsena i čak 12 remija, i dalje ga se plaši.

Sinoć Karlsen se ponašao čudno, već nakon trećeg poteza je napustio salu, neko kaže otisao u toalet, neko kaže u sobu i upalio tv, tek vratio se nakon 12 minuta. Onda ponavljanje jedne njihove partije iz Tilburga, samo 14 poteza, tri ponovljena poteza i ekspresni remi.

Nikad čudniji Karlsen koji je i viđen već u 9 ujutro sa svojom novom djevojkom Meloni u hotelu, a nikad nije ustajao prije 12 sati. Sada ustaje rano i igra golf, ili šeta, očito prateći savjet davnašnjeg šampiona Botvinika. Uslijedio je Armagedon gdje je Karlsen očito računao na usporene reflekse Dinga i taj pad forme, jer Kinez odavno ima probleme sa nesanicom, a on sam je šampion u svim kategorijama, a u blicu dominira. Tako je i bilo, Dinga spor i vrlo brzo je prokockao ta tri minuta prednosti i bijele figure, Karlsen ga je onda napao i prisilio na remi koji naravno znači da je on pobjednik kao crni i da dobija jedan i po poen.

Ipak, zvanično se upisuju dva remija. U drugom mega derbiju Nakamura je crnim pritisnuo svog zemljaka Karuanu u okršaju drugog i trećeg igrača svijeta. Bio je vatreni remi, a onda Nakamura slavio u Armagedonu. Obojica su bili na ivici da postanu izazivači Dinga za krunu, ostali dlaku iza Gukeša. A u okršaju mladića Indijac Pragnananda je takođe u Armagedonu savladao Firudžu i pokazao da njegovo doba tek dolazi. Biće ovo izuzetno burno do kraja s ovakvim asovima i načinom bodovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније