Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Срђан Чабрило

18. 10. 2023. 13:39 >> 15:00

NAKON UTAKMICE DECENIJE

Daleko je EURO

Bila je to utakmica decenije. Meč koji je crnogorsku reprezentaciju – igrače, stručni štab, novinare, ali i cjelokupnu fudbalsku javnost uhvatio u raskoraku između želja i mogućnosti.

Još jednom..Kao da je plasman na Euro bio na dohvat ruke, iako u praksi i matematici nije baš bilo tako, rodila se nada da smo tu, na korak, potrebno je samo izdržati 90 minuta u Srbiji i onda slijedi lakši dio posla.

Ipak, na kraju Srbija – Crna Gora 3:1 i spoznaja situacije u kojoj nas samo čudo može odvesti na EURO, jer sada bi morali dobiti Litvaniju kući i Mađarsku u gostima, a da Srbija izgubi od Bugarske kući ili da Marđari budu poraženi u Sofiji.

Kad nijesmo uspjeli jednostavnije da završimo sve, ovo zvuči i izgleda previše komplikovano. Biće ovo sve su prilike još jedan ciklus u kojem se mnogo htjelo, ali se nije ostvarilo. Da se bodovi dobijaju za zalaganje i želju, sigurno bi do sada bili na nekoj velikoj završnici, međutim, ipak je na kraju mjerilo kvalitet, odnosno potez ili dva na terenu. A u Beogradu je više dobrih poteza imala Srbija.

Gol Mitrovića bio je iz reda onih koji se ne postižu često u karijeri, akcija kod drugog pogotka ogolila je je još jednom sav individualni kvalitet Srbije, treći je već bio rutina Dušana Tadića. Stevan Jovetić je još jednom pokazao kakva je klasa, u novembru će napuniti 34 godine i biće to fudbalska nepravda ako završi karijeru bez nastupa na Euru ili Mundijalu.

Ali vrijeme ističe, dobar dio ekipe koju predvode on i Savić ulazi u ozbiljne fudbalske godine, bila je ovo šansa generacije da napravi korak dalje. A da bi se napravio iskorak, potrebno je i pobijediti nekada boljeg i jačeg od sebe, biti bolji od favorita, a naša selekcija to odavno nije uradila. Tavorimo u prosjeku.

Novembar će nam donijeti još dvije utakmice. Litvaniju Pod Goricom 16. i tri dana kasnije Mađarsku u Budimpešti i to će biti to za 2023. Naredna godina je rezervisna za Ligu nacija, 2025. počinju kvalifikacije za Mundijal. Računi će se ubrzo svoditi, samo je pitanja da li uoči novembarskih mečeva, ili na kraju godine.

Juče su nas obradovali omladinci. Njihov uspjeh ostao je u sjenci iščekivanja meča u Beogradu. U konkurenciji Engleske, Austrije i Velsa izborili su plasman u elitnu rundu kvalifikacija za EURO. Bili su najbolji kada je bilo najpotrebnije, 3:0 u duelu sa Velsom. Pogađali su Stefan Golubović, Bodin Tomašević i Balša Mrvaljević. U timu Gorana Perišića dosta je igrača koji su proljetos u kadetskoj konkurenciji zamalo izborili plasman na EURO, baš Vels je golom pred kraj meča srušio taj san. Sada bi momci rođeni 2005 i 2006. Godine mogli postati prva fudbalske selekcija na Euru, saznaćemo na proljeće.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније