Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Срђан Чабрило

29. 05. 2023. 14:33 >> 14:34

OD PRVAKA DO ČEMPIONŠIPA

Lester - kraj jedne ere

Sedam godina nakon što je Lester osovojio Premijer ligu, tim sa King Power stadiona seli se u Čempionšip. Dakle, zatvara se jedan krug, koji je počeo još u sezoni 2014/2015, prvoj premijerligaškoj nakon devet sezona u Čempionšipu.

Najdžel Pirson uveo je popularne "lisice" u najjaču svjetsku ligu, i obezbijedio opstanak osvajanjem 14. mjesta. A onda, jul 2015, stiže Klaudio Ranijeri, uz dosta skepticizma, čovjek koji skoro pa ništa nije osvojio tokom karijere.. Tog ljeta u klub dolazi Ngolo Kante, sezone života igraju Rijad Marez, Džejmi Vardi, Kasper Šmajhel, Ves Morgan, Deni Drinkvoter..rođena je šampionska generacija koju će upamtiri istorija samo 10 mjeseci kasnije.. Međutim, koliko je osvajanje titule bilo senzacionalno govorio je Ranieri uoči naredne sezone 16/17, kada je rekao da je cilj izboriti opstanak upkos nazivu aktuelnog šampiona.

I bilo je tako, Ranijeri je smjenjen u februaru 2017. u sezoni koja je počela porazom od Hala. Rezultati u Ligi šampiona bili su odlični, došli su do osam najboljih, uprkos porazu od Porta 5:0 u grupi, međutim odzvonilo je Italijanu. Od tada, na klupi Lestera bio je Kreg Šekspir, pa Klod Puel, a onda dolazi era stabilnosti sa Brendanom Rodzersom. Tim završava jednom kao deveti, zatim dva puta peti, četiri odnosno jedan bod od Lige šampiona, i onda u sezoni 21/22 kao osmi. Osvojen je Fa kup u sezoni 20/21, kao i Komjuniti Šild u avgustu 2021.. Nakon 3 i po godine dobrih rezultat tesko da je neko vidio Lester kao jednu od tri najslabije ekipe tek završene sezone. Ali, krug se zatvorio. Mnogo toga nije štimalo u igri, pojedina pojačanja nijesu opravdala uloženi novac, a razmirice na relaciji Rodžers - igrači, došle su u pogrešno vrijeme. Najviše problema bilo je u odbrani, Lester je imao 4. najgoru defanzivu u ligi. Sezonu su kao štoperi počeli Vesli Fofana i Džoni Evans. Prvi je brzo otišao u Čelsi, iskusni Evans se povrijedio.. Kao veliko pojačanje iz Remsa stigao je Vut Fes, Belgijanac, reprezentativac. Međutim, ono što je prikazao ove sezone, bilo je daleko od nivoa potrebnog za pristojan učinak u Premijer Ligi. A odigrao je Fes 31 utakmicu u šampionatu. Još jedan ne baš najsrećniji potez bio je Hari Sutar, visoki Australijanac, igrao je na mundijalu u Kataru, ali sa ne previše ozbiljnih utakmica u nogama nije bio dorastao premijeršipu. Ako bismo radili anketu među navijačima Lestera i postavili pitanje "Šta je uzrokovalo katastrofu u posljednjoj linij ?", većina odgovora bi sigurno glasila "Odstranjivanje iz tima Čaglara Sojundžua".Turčin nije bio u dobrim odnosima sa Rodžersom, a nekoliko godina je bio oslonac Lesterove igre, jedan od najboljih štopera Premijer lige. Nije ga bilo nigdje, sjetio ga se Din Smit na kraju, ali bilo je kasno, a i Sojundžu je već bio "glavom" van kluba. Pojačaće Atletiko Madrid.

Neshvatljiva je bila i situacija u kojoj dugogodišnji golman, jedan od kapitena, Kasper Šmajhel napušta klub, ide u Nicu, a Lester ne dovodi zamjenu. Branio je Denijel Vord, momak koji je prethodne četiri godine samo jednom nastupio u Premier ligi, dok je ostalo sve presjedio na klupi. U 29. godini imao je tek stotinjak nastupa u karijeri, skoro polovinu u sezoni 16/17 za Hadersfild u Čempionšipu. Zamijenio ga je krajem sezone Danac Iversen, takođe bivša rezerva.

Podbacili su i napadači. Daka samo četiri gola, Vardi tri, Ihenaćo pet. Najviše je dao Harvi Barns 13, Medison 10.
Veliko je pitanje šta će biti sada sa Lesterom. Ovaj klub je među top 8 kada su izdavajanja za plate u pitanju. U Čempionšipu nema para koliko u Premier ligi, pa će oni najbolji vjerovatno otići.Pored Sojundžua, koji je već praktično i napustio klub, najviše pažnje će privući vezni igrači. Džejms Medison je možda i najkreativniji engleski fudbaler, mogao bi da igra u svakom klubu bez problema. Harvi Barns je i dalje relativno mlad, 25 godina, naplatiće sigurno pogotke iz ove sezone. A među najtraženijima već godinama je Juri Tilemans. Njemu ističe ugovor svakako, ne bi ostao ni da je ekipa izbjegla ispadanje, za njega je često grizao Arsenal, ponuda mu neće faliti. I njemu je tek 26, a kao da igra 20 godina. Biće Lester idealan za "čerupanje" ovog ljeta, ima tu još ozbiljnih igrača poput Timoti Kastanja ili Kiernana Djuzburi Hola..

Jedna era se završila, vrijeme je da počne nova, stratna linija je ponovo u Čempionšipu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније