Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

С. Чабрило

10. 10. 2023. 18:33 >> 18:33

PREDVODNIK NOVOG TALASA

Voren Zer-Emeri, budući kapiten Francuske

Jedan od predvodnika nove genereacije evropskog i svjetskog fudbala je Voren Zer-Emeri. Momak rođen marta 2006. godine koji nastupa za PSŽ, uz Barseloninog Lamina Jamala, predstavlja novi talas mladih momaka koji svojim vještinama sa loptom a sa tek 16,17 godina, dobijaju zasluženi prostor na terenu pored iskusnijih i znatno plaćenijih igrača.

Zer-Emeri je Francuz, sa osam godina stigao je u PSŽ i odmah počeo da igra sa dječacima starijim i po 3,4 godine. Fudbal mu je u genima, otac je bio fudbaler, ali ni blizu tako ozbiljan. Vorena je u prvi tim prebacio svojevremeno Maurisio Poketino, ali je debitovao kod Kristofa Galtijea u avgustu 2022. Postao je najmlađi igrač u istoriji Parižana.

Uslijedio je i debi u Ligi šampiona, a proljeće 2023 bilo je ključno, postigao je i dva gola u Ligi 1, minutaža je rasla. Ljetos je na klupu tima iz glavnog grada Francuske došao Luis Enrike koji je odmah Zer-Emerija gurnuo u vatru i predao mu veliku odgovornost na terenu.

Standardni je član veznog reda, najčešće uz Vitinju i Ugartea. Dobar defanzivno, odličan i u napadu, zavidne tehnike, takozvani "boks to boks" vezista. Mediji u Francuskoj pišu i o njegovoj mentalnoj snazi, kažu da je "mnogo stariji" nego što mu to godine pokazuju. A koliko je samo napredovao u posljednje vrijeme..

Ljeta 2022. vodio je Francusku u17 reorezentaciju do titule evropskog šampiona. Savladali su Holandiju u finalu. Samo godinu kasnije, Voren Zer-Emeri dobija poziv od Tijerija Anrija da bude dio mlade francuske selekcije, igrača starosti do 21 godine. I tu dolazi do izražaja priča o njegovoj zrelosti, jer ni manje ni više, dobija kapitensku traku i to u generaciji sa Čelsijevim Malo Gustom i Ugočukvuom, kolegom iz Pariza Barkolom, Lionovim Čerkijem, te Vahijem iz Lensa.. Vjerovatno da neće mnogo proći a da ćemo Zer-Emerija gledati u dresu A selekcije trikolora.

Možda već narednog ljeta na Euru, jer zašto da ne, uz Čuamenija, Kamavingu, Rabioa..Do tada, očekuje ga borba za novu titulu u Ligi 1, dok će u Ligi šampiona morati mnogo bolje, pogotovo nakon poraza od Njukasla 4:1. Cilj vlasnika je uvijek da se osvoji najvrijedniji trofej u evropskom klupskom takmičenju, međutim do sada, silni milioni uloženi u pojačanja nijesu donijeli rezultat, možda hoće priča sa momkom iz sopstvenog sistema..Ovo je samo jedan primjer kako se i oni najveći, sa najdebljim novčanicima moraju nekada osloniti na mlade momke, djecu kluba koja "osjećaju" dres.

Primjer Zer-Emerija između ostalog opravdava i onu teoriju da je trenerima bitan učinak na terenu a ne datum u izvodu iz matične knjige rođenih. A uz sve to, vjerovatno da Luis Enrike, baš kao ni Ćavi, neće poslom platiti zbog nekoliko eventualnih loših utakmica Zer-Emerija ili Jamala, koje će sigurno doći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније