Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Небојша Шофранац

04. 11. 2022. 10:39   >>  14:44

SLAB BILANS EX-YU KLUBOVA

N. Šofranac: YU Titanic

Bilans klubova sa prostora bivše Jugoslavije je veoma slab. Najblistaviji trenutak je pobjeda Dinama nad svjetskim šampionom Čelsijem u LS, potom su tu ubjedljiva pobjeda Zvezde nad pobjednikom grupe LE Ferencvarošem, dvije pobjede Partizana nad Kelnom u LK, najveće iznenađenje Balkani sa Kosova što je uopšte ušao u grupu LK i još slavio u Turskoj 3:4, trijumf Hajduka nad Gimaraesom i Zrinjskog u Briselu nad Anderlehtom.

Ali lomova je bilo i previše, a konačni presjek kaže da je od čak 28 timova koliko je krenulo Partizan jedini koji ce prezimiti u Evropi. I to na najmanja moguća vrata, igrajući plej of u trećerazrednoj LK, nakon što je sinoć prokockao zicer da ode direktno u osminu. Jasno je da su Zvezda i pogotovo Dinamo igrali puno jača takmičenja (uostalom imaju daleko najbolji evropski rejting), jer nekad je UEFA kup koji je bio treće takmičenje zapravo često bio jači i od Kupa šampiona, a sad je između LS i LK ogromni ambis.

Partizan će u ponedjeljak biti na žrijebu a od mogućih rivala iz LE ističu se najviše Lacio i šampion Turske Trabzon koji je upravo igrao sa Zvezdom. Tu su još neki nedavni rivali Zvezde poput Brage, Šerifa, Ludogoreca (koji je dva put uzastopno izbacio i Partizan 2013 i 2014), zatim egzotičnog Boda i Karabaga koji je nikad jači, i na kraju te Kiparske Larnake koja je u avgustu šokantno izbacila Partizan sa staze LE, a sad bi mogla opet da dođe. Zavisi od žrijeba, ali veliko pitanje da li će i oni vidjeti mart i osminu LK, u kojoj ih je prošle sezone deklasirao Fejenord.

To je svakako premalo, i uoči velikog samita Jugoslovenskog fudbala u Ulcinju možemo konstatovati da je taj fudbal bio jednostavno daleko kvalitetniji. To je bio sistem, standard, strast, baza, struka, sve to bez stranaca. Gledajući kako je sinoć Fejenord pred 50 hiljada uzavrelih navijača izbacio Lacio i prošao u osminu LE, sjetih se istog stadiona decembra 1981. i kako ih je na snijegu eliminisao Radnički iz Niša, koji je te sezone igrao čak u polufinalu protiv moćnog Hamburga (šampiona Evrope 1983). I to je bilo normalno, Radnički je tada eliminisao i Napoli, a bio je sastavljen mahom od igraca sa "južne pruge", samo su 5-6 godina igrali zajedno (Panajotović, Beganović, Aleksić, Stoiljković, Savić, Milošević, Binić, Drižić, Vojinović, Gavrilović, Banković, Milenković..).

Sličan je primjer Željezničara 1985 sa navalom Bahtić-Škoro-Mihajlović-Bazdarević-Nikić bili su hit Evrope, dva minuta ih je dijelilo od finala sa Realom.

 

Ili Sarajevo i čuvenih 3:3 protiv Hamburga 1980, sa velemajatorom Sušicem i klincima koji ce kasnije osvojiti titulu 1985, nakon sto im je Zvezda uzela Seada Sušica, Srebrenka Repčića, Radomira Savića (strijelca lige 1978), potom i Husrefa Musemića. Zvezdino finale 1979, četvrtfinala 1981 i 1982, epske utakmice s Realom 1987 i Milanom 1988, do totalne eksplozije 1991, da i ne pominjemo. Kao i legendarne uzlete Hajduka još sa Sent Etjenom i PSV-om 1975 i 1976, preko najbolje partije ikad protiv Hamburga 1980 kad su mogli biti prvaci Evrope, do polufinala s Totenhemom 1984, kad je takođe jako mirisao pehar, o čemu smo pričali sa Gudeljom.

Evropa je tada bila tu i svi su znali da mogu s njom da se uhvate u koštac. Danas je daleko i rijetke pobjede su "incidenti", stvorena je hijerarhija, budžeti, nemoguće se i približiti glavnim tokovima koliko god talenta da se sastavi. A ne sastavlja se puno, lige su komične u odnosu na onu slavnu SFRJ, puno toga radi se preko koljena, ad hoc projekti. Ono sto je u Srbiji slavljeno prošle godine, jedno direktno mjesto u LS plus jedno u kvalifikacijama, izgledalo je sjajno i ove sezone Zvezda ima zicer da se plasira direktno, a Partizan za preliminarne borbe.

Ali to je samo za naredno ljeto! Jer, ne samo da već gube i renking lošijim rezultatima, već od sezone 2024/25 kreće nova LS sa 36 ekipa, svi u jednoj grupi, deset kola po šahovskom "Švajcarcu". Među tih 36 samo jedan tim će doći iz kvalifikacija, što znači da će npr Zvezda morati da prokrči put kroz "živo blato", da izbaci šampione Turske, Grčke, Škotske, puno teže nego ovo do sada, zatvoreniji sistem od košarkaske Evrolige. Dakle, ovo sada je jedini direktni voz za raj.

Sistem bogatih ne prašta i ne popušta nikome, te 1991.godine bili smo elita, ali smo tada ispustili vozove u svim sferama, prije svega za EU i napredan svijet, a Zvezda koja se bila pozicionirala u rangu Reala, Barselone i Bajerna preko noći se našla u mraku i izgubila sve. Tako i ostali. Nema više bajki o tome da u fudbalu David rusi Golijata. Krajem 90-ih je bila priča "za 20 godina opet ćemo biti prvaci Evrope". Kako da ne. Nikad dalje od toga, samo sto mnogi nisu bili svjesni.

Potpuno naopaki smjer u kojem se pošlo 1991. i kako se ta zemlja raspala još se naplaćuje i doveo nas je sve na marginu zbivanja. Taj neiscrpni talenat iskazuje se vani a onda kroz reprezentacije gdje je Hrvatska činjela čudesa, a sad se tome nada i Srbija.

Međutim, da bi se sve pokrenulo, da bi fudbal na ovim prostorima oživio posljednje je zvono za ligu poput košarkaske ABA. Vrijeme da se prevaziđu sujete, strah, podjele, uska grla, problemi s kalendarom i svih vrsta, da se iskoriste visoke pozicije Ceferina, Bobana i svih ostalih, da se iskoristi i taj veliki dan u Ulcinju idućeg petka, kad ce sve mirisati na magiju 80-ih. Kad je svima bilo lijepo, čarobno. Da vidimo jesmo li u stanju. Ili ćemo prihvatiti ulogu marginalaca koja nam ne pripada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније