Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

С. Чабрило

28. 10. 2022. 15:37 >> 15:46

MERIDIAN 1. CFL

Derbi u Nikšiću, Petrovac traži izlaz iz krize, Rudar testira Dečić

Četrnaesto kolo MeridianBet crnogorske fudbalske lige donosi nam nekoliko zanimljivih mečeva, a obilježiće ga derbi Sutjeske i Budućnosti u nedjelju od 17 časova. Kada pogledamo tabelu, šampionat podsjeća na engleski Čempionšip, jer prva Sutjeska ima 24 boda, dok osmoplasirani Rudar u zoni baraža za opstanak ima 16. Dakle osam bodova razlike, ili tri utakmice, a u našem fudbalu naučili smo godinama, da i posljednjeplasirana ekipa može vezati više pobjeda i sa dna doći u vrh.

Sutjeska, Budućnost i Dečić uglavnom jesu opravdali ulogu, ali se uoči sezone očekivalo da budu ubjedljiviji. Mada, ko prati domaće prvenstvo, sigurno mu je dosadašnji rasplet zanimljiviji, od situacije u kojoj dominira neki klub. Takvih, za sada, nema, a hoće li ih i biti veliko je pitanje. Veliku ulogu u tek nešto više od trećine sezone odigrali su i treneri, odnosno njihove smjene i naimenovanja. CFL je vjerovatno jedina svjetska liga u kojoj su četiri proslosezonske najbolje plasirane ekipe mijenjale trenere na početku novog šampionata. Zbog toga i najava svakog kola i bilo kakva ocjena, ili procjena ko je favorit ili ne, može da zavara. Jer ništa nije sigurno, živi se od vikenda do vikenda.

A ovaj vikend otvaraju Petrovac i Jezero. Ekipe koje u posljednje vrijeme ne bilježe najsrećnije rezultate, pogotovo Petrovčani, od kojih se očekivalo, a i dalje je to stav, da moraju biti glavni rival Sutjesci, Dečiću i Budućnosti. Na početku sezone to je tako izgledalo nakon tri pobjede, ali od tada velika kriza, samo jedna pobjeda, šest remija i tri poraza.

Veliki je pritisak na treneru Lambuliću, a prošle sezone, kad je upravo on bio na klupi tima iz Plava, Petrovac je protiv njih hvatao dah, jer je sva četiri puta slavio protiv Jezera. Čak je proljetos od 1. marta do kraja sezone Petrovac imao samo dvije pobjede, obje nad Jezerom. Da stvar bude zanimljivija, sezonu ranije, 2020/2021, Jezero je četiri puta savladalo Petrovac, dok je u jedinom njihovom susretu ove sezone bilo neriješeno.

Ko je sujevjeran pomislio bi da će ove sezone na svakom meču biti neriješeno, a u kakvoj su formi, ne bi bilo čudno da makar u subotu tako i bude. Ipak, Petrovac je na papiru favorit, čeka se da proradi Faust, možda mu inspiracija baš bude bivši klub..

Meč koji bi mogao biti zanimljiv je duel Jedinstva i Mornara, dvije ekipe iz donjeg dijela tabele. Bjelopoljci su pokazali ove sezone dosta puta veliku borbenost i požrtvovanje, možda im je ponekad i falilo sreće, ali čini se da ih niko ne smije lako otpisati. Bez poraza su tri kola, a susret sa Baranima mogao bi biti onaj koji dolazi u pravom trenutku. Mornar izgleda najslabije na terenu od svih ekipa, previše je potrošenih igrača u timu, u startnih 11, većina je davno prošla zenit karijere, pitanje je i šta pojedine motiviše da i dalje igraju po crnogorskim terenima.

Posljednji put su slavili 4. septembra, od tada tri remija i tri poraza. Ako klub ima ambiciju da i u narednim sezonama bude prvoligaš, moraće već na zimu da se podmladi igrački kadar i to u značajnom obimu..da ne budemo nekorektni, i Jedinstvo se u posljednje vrijeme oslanjalo na golove 35-ogodišnjeg Žarka Koraća koji je tri puta tresao mrežu do sada. Uglavnom, vrijeme je za mlađe snage..

Derbi Sutjeske i Budućnosti i novi okršaj Miodraga Džudovića i Nenada Brnovića - 20. avgusta slavio je strateg Podgoričana, golovima Ražnatovića i Mijovića. Igrač u najboljoj formi trenutno je Sutjeskin Konrad, koji se nadavao golova u posljednjih mjesec dana. Postigao je šest u prvenstvu i jedan u kupu. Čekali su ga u Nikšiću tri mjeseca da zatrese mrežu, pa se sada očekivanja porasla, a i bilo je vrijeme da nešto uradi. Budućnost je u prošlom kolu jedva slomila otpor Rudara golom u nadoknadi, a bila je na pragu 4. utakmice bez pobjede. Forma Podgoričana je promjenljiva, i protiv Petrovca su se spašavli u nadoknadi penalom Bakića, ali fali doprinos najboljeg iz prosle sezone, Viktora Đukanovića koji na 12 mečeva nema nijedan pogodak.

U "plavom" dresu nije pogodio još od revanša sa Lapijem 14. jula kada je sa dva gola eliminisao kosovski klub i najavio još jednu sezonu afirmacije, ali tada je sve stalo. I dalje mu je damo 18 godina, ali unazad par mjeseci se pričalo o milionskom transferu, možda je sve to i poremetilo mladog igrača, pa bi Džudović i stručni štab morali što prije da nađu žicu Đukanoviću, koji ima dobar istorijat kada su u pitanju dueli sa Sutjeskom, bilo je tu i efektnih golova, evo sada prilika da preokrene sve u svoju korist.

Arsenal je najprijatnije iznenađenje, 4. mjesto i 20 bodova. Ako savladaju Iskru, eto ih praktično u borbi za titulu, pogotovo ako Sutjeska ne pobjedi Budućnost. Sjajan posao radi Radisav Dragićević, pa je Arsenal i u kupu došao do polufinala. Tamo je stigla i Iskra koja ima duplo manje bodova. Arsenal u oktobru nije izgubio utakmicu, a imao je nekoliko odličnih predstava.

Dečić je mijenjao trenera ove sezone, šta su dobili time još uvijek se ne vidi, ali gostovanje Rudaru prilika je da se vrate na pobjednički talas u prvenstvu. U meču kupa sa Podgoricom nijesu oduševili, pa je pred trenerom Jandrićem dosta posla. S obzirom na kadar kojim raspolaže, Dečić mora bolje i produktivnije. Vezali su tri remiija u šampionatu i postigli jedan gol što je nedopustvivo za tim koji ima Ivanovića, Denkovića, Božovića, Bećiraja, Smiljanića.

Da nijesu primili gol u 93. minutu protiv Budućnosti, fudbaleri Rudara su mogli da imaju odličan oktobar, mada i ovako mogu biti zadovoljni, iako su ispali iz Kupa. Biće zanimljivo vidjeti i taktički duel dva trenera koja u biografiji veže beogrdski Voždovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније