Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

27. 05. 2024. 12:39 >> 13:29
Čitaj mi:

LINK

Božović i Korać: Povećati broj stranaca u CFL, da se razmisli o "bonus" pravilu

Zavjesa na sezonu CFL-a se polako spušta, ostala je još utakmica finala Kupa u kojem se sastaju Budućnost i Jezero. Gosti Radija Crne Gore u emisiji "Link" kod kolege Marka Perovića bili su Draško Božović, fudbaler Dečića i Žarko Korać napadač Jedinstva.

Oba fudbalera bili su učesnici prve sezone nezavisne Crne Gore, i danas 18 godina kasnije i dalje su među najboljim pojedincima našeg fudbala.

Božović je osvojio titulu prvaka Crne Gore sa Dečićem, njegov sedmi trofej, dok je Korać sa 18 godina najboli strijelac minule lige i dobitnik Trofeja Radija Crne Gore. Pored toga napadač Jedistva je sa 121 pogotkom postao najbolji strijelac u istoriji CFL-a.

"Pred svaku sezonu zacrtam sebi neki cilj. Ove godine mi je cilj bio da imam bolju godinu nego prošlu, da što prije stignem taj rekord, to sam ostvario. to se tiče ciljeva kluba nije, imamo dvije utakmice baraža, ali se nadamo da ćemo taj cilj ostvarit", kazao je napadač bjelopoljskog Jedinstva.

Trofej Radija Crne Gore biće uručen prije početka finalne utakmice Kupa Crne Gore.

"Sigurno da je lijep gest. Finale kupa je možda najljepša utakmica u sezoni, i prije te utakmice se dobija nagrada tako da je sigurno u pitanju lijep gest".

Draško Božović je najtrofejniji fudbaler Crne Gore sa sedam titula prvaka (četiri sa Budućnosti, dvije sa Mogrenom, i sada jedna sa Dečićem), i postao je svojevrsni unikat u evropskom fudbalu kao individua koja ima više trofeja od najtrofejnijeg kluba.

"Ponosan sam na taj podatak, ali imao sam i sreću da igram u ekipama koje su se uvijek borile za trofeje, za prvo mjesto, tako da sam imao pomoć saigrača i trenera sa kojima sam radio. Ali ponosan sam jer cilj je kad igrate u ekipi koja se bori za trofeje je da iste osvojite. Ove godine sam posebno ponosan na titlu sa Dečićem. Već sam treću godinu u klubu, i znam koliko su ljudi uložili i energije i znanja i novca. Mogu da kažem da je sezona uspješna i za klub i za mene", kazao je on.

Božović to objašnjava svojim karakterom.

"Mislim da je karakter čovjeka. Moj je takav da uvijek idem da pobijedim bilo da se radi o takmičarskoj ili prijateljskoj utakmici. Klikera da igram ispred zgrade volim da pobjedim. A opet imao sam sreću da igram sa dobrim igračima, bilo je tu sezona gdje mi je titula za dlaku izmakla, prva sa ekipom Budućnosti kada je Zeta na čelu sa Žarkom Koraćem bila prvak. Bilo je tu sezona koje su bile manje uspješne. Dva, tri puta se desilo da ekipa koju sam igrao nije izborila Evropu. Ali ponavljam svi trofeji su zasluga i ekipa u kojima sam igrao. Jedan igrač sam ne može ništa da napravi".

Ključni detalj je dolazak Milorada Pekovića na poziciji trenera.

"Dolazak Milorada Pekovića ključni momenat za Dečić. Zasluge idu prije svega Fatosu Bećiraju, sportskom direktoru koji je insistirao da Peković dođe. On je mlad trener koji je sticao iskustvo u omladinskoj reprezentaciji, pa je vodio uspješno Podgoricu sa kojom je izborio Evropu, pa je bio pomoćnik Saši Iliću u Čukaričkom i CSKA iz Sofije, bio je vrhunski igrač, radio na vrhunskom nivou sa trenerima kao što su Klop, Tuhel. Od njegovog dolaska smo vezali deset utakmica bez poraza, od toga osam pobjeda. I tu smo već vidjeli da možemo, počeli smo da vjerumo u borbu za titulu i na kraju smo to ostvarili", kazao je Božović.

Korać sa druge strane pored sjajne svoje sezone, ne može biti zadovoljan sa plasmanom Jedinstva, koje čeka baraž sa ekipom Podogorice kako bi sačuvali prvoligaški status.

"Sigurno da nismo zadovoljni. Ambicije kluba su bile veće, ali eto tako se namjestilo. Teška sezona, ali imamo priliku kroz ove dvije utakmice da ostanemo učesnici prve lige. Na papiru smo favoriti protiv Podgorice, ali to moramo da pokažemo na terenu. Radi se o mladoj poletnoj ekipi sa mladim dobrim trenerom. Ova posljednja utakmica protiv Mladosti nam daje samopouzdanje i podigla je moral u ekipi, tako da se nadam da ćemo uspjeti", rekao je napadač Jedinstva.

On je dodao i da Bijelopoljci imaju ulogu favorita, ali da je moraju opravdati na terenu.

"Potrudićemo se, kao što je Draško rekao, tim ne čini jedan igrač nego 11, sigurno da ćemo svi morati da budemo na jednom visokom nivou da bi prošli Podgoricu".

Dečić sa druge strane čeka priprema za Evropu. Božović je govorio o svojim željama u žrijebu za Ligu šampiona.

"Mi već znamo da 10. juna krećemo sa pripremama. Za naše ekipe nema lakih protivnika, svjedoci smo tome unazad dvije, tri godine. Volio bih da izbjegnemo skandinavske ekipe, koje mogu da nam dođu, jer njima je sezona počela sad i oni će biti u punoj formi kad dođu te utakmice a mi izlazimo iz priprema. Volio bi da prvo kolo bude neka ekipa iz okruženja, jer njima je isto kraj sezone, i oni će da prođu pripreme i da tu imamo veće šanse za prolaz. Mi ćemo probati da predstavimo i Dečić i Crnu Goru na najbolji način. Nadam se da će klub da dovede neka pojačanja, koja će da zaoštre konkurenciju u našoj ekipi".

Vezni fudbaler je rekao da će produžiti ugovor sa Tuzanima.

"Lijepi dani za Fudbalski klub Dečić i za Tuzi kao opštinu. Nedjelju dana se slavilo, fenomenalno je bilo. Dečić raste kao klub, Dečić ulaže, stadion će biti gotov za iduću sezonu. Ove godine smo osvojili titulu igrajući na gostujućim terenima svaku utakmicu. Akademija će da se pravi za mlađe kategorije koja će biti odvojena od prvog tima. Rade pametno, strpljivo. Očekujem još bolji Dečić. Što se mene tiče ugovor mi ističe ali mislim da ću da produžim saradnju, imam sjajan odnos sa svima tamo".

Korać i Božović su bili igrači i u prvoj sezoni CFL-a, kada je liga bila jača, kvalitet veći.

"Mislim da treba da se oslobode mjesta za strance, mislim da stranci nedostaju našoj ligi. Trebaju i bolji budžeti, Ekipe koje prave rezultate u Evropi, su ekipe koje su uglavnom sastavljene od stranaca. Rijetko kad je neka ekipa napravila uspjeh samo sa domaćim igračima. Mislim da je to neko rješenje da se otvorimo prema strancima da dozvolimo veći broj. Mlađi igrači će onda da se razvijaju još bolje".

Crnogorski fudbal je specifičan i po tome što ima čuveno "bonus pravilo" pa tako svaka ekipa tokom cijelih 90 minuta mora da ima minimum dva igrača ispod 21 godine.

"Ja nisam za pravilo bonusa. Eto i mi smo bili mladi, pa smo igrali jer smo se izborili na treningu i na utakmicama. Ja sam bio u Budućnosti, i kad sam vidio da kad odigram dvije utakmice dobro, jednu loše, onda četvrtu ne igram, tada sam pošao u Mogren i napravio pravi potez. Tamo sam dobio šansu i igrao u kontinuitetu tri godine kao mladi igrač, u te tri godine dva puta smo bili prvaci, mislim da je to pravo rješenje. Danas, nemaju sve ekipe, Budućnost ima možda kvalitetnih pet, šest bonusa, mi imamo dva tri. Nemaju sve ekipe mlade igače bonuse, i onda on mora da igra, dvojica još tu, gube priliku neki drugi igrači priliku, ali nemogu da igraju jer mora bonus da igra. Ovo pravilo ne postoji u jačim ligama, možda regionu ali i vidim da se i tamo ukida. Mislim da bi i druga liga bila jača, jer bi oni igrali u drugoj ligi na pozajmicama. Jesam za mlade igrače da se istrpe, ako je neko kvalitet i pokaže potencijal. Bolje staviti nekog mladog nego mene od 36 godina, ja sam uvijek za to. Mislim da treba mladi igrač da se izbori. Jer sad on u neku ekipu vidi da nema drugog bonusa, onda i on slabije trenira jer zna da je siguran da mora da igra, i onda se ne razvija kako treba", kazao je Božović.

Sa njim se složio i Korać.

"Apsolutno se slažem sa Draškom po ovom pitanju. Mislim da smo prve godine osvojili titulu sa osam ili devet bonusa. Ne jer je to bilo pravilo, nego je neko procijenio da imamo kvalitet. Prosjek je bio 20 ii 21 godina, osvojili smo titulu, odigrali te istorjske mečeve protiv Glazgov Rendžersa. Ako ima kvalitet treba ga istrpjeti, ako nema, ništa ne može na silu da se uradi. Ovo što kaže Draško, dva moraju da igraju, dva da su na klupi. Budućnost jedino nema problem, mi imamo deset klubova u prvoj, deset u drugoj, dakle to je 40 bonusa, 80 ukupno sa klupom. Treba da igra onaj koji zaslužuje ko je najbolji, nije bitno koliko godina ima", rekao je napadač Jedinstva.

Crnogorski fudbal je ove godine obilježio i nikad veći broj incidenata na svim nivoima.

"Svake godine ima nekih incidenata, ove polusezone ih je bilo više nego obično. Mislim da je to odraz stanja u društvu. Sistem vrijdnosti se poremetio ne samo u fudbalu nego u čitavom društvu. Iskreno mislim da će naredne sezone da bude manje priča o tome više o fudbalu", kazao je Božović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније