Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

И.Ш. [ Beta-AP ]

23. 03. 2023. 10:48 >> 10:48

SMJENA GENERACIJA

Novi početak za reprezentaciju Francuske - prvi rival Holandija

Novi kapiten, novi golman, nova odbrana, nova uprava saveza i bez do sada glavnih igrača - sa time fudbalska reprezentacija Francuske počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Bez osvajača Zlatne lopte Karima Benzeme i predvođena novim kapitenom Kilijanom Mbapeom, fudbaleri Francuske će sjutra dočekati Holandiju u prvom meču Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Didijea Dešana će potom u ponedjeljak gostovati Irskoj u Dablinu.

"Kraj reprezentativnih karijera nekoliko igrača znači da je ekipa mlađa. Očigledno je da imamo manje iskustva", rekao je Dešan koji je u svoj prvi tim od prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva izabrao braću Markusa i Kefrena Tirama.

Braća Tiram sinovi su čuvenog francuskog defanzivca Lilijana Tirama, koji je igrao sa Dešanom kada je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo 1998. i svoju drugu titulu prvaka Evrope 2000. godine. Njihov izbor nagovještaj je da Dešan želi da obnovi tim.

"Želimo da imamo odgovore za budućnost, a da pri tom ostanemo konkurentni. Već prve dvije utakmice su teške, tako da imamo određeni stepen obaveza", rekao je Dešan.

Mbape je u međuvremenu preuzeo kapitensku traku od golmana golmana Uga Lorisa, rekordera po broju nastupa (145), koji se povukao iz reprezentacije. Loris i Rafael Varan su se povukli iz nacionalnog tima poslije poraza u finalu Svetskog prvenstva od Argentine prošlog decembra.

Varanov odlazak ostavlja zdravu konkurenciju za njegovo mjesto između Ibrahime Konatea iz Liverpula i Daja Upamekana iz minhenskog Bajerna. Tu su i nova lica, a prvi put su pozvani golman Bris Samba iz Lensa i igrač Čelsija Vesli Fofana.

Bez Lorisa, Dešan može da računa na golmana Milana Majka Menjana. Ovaj 27-godišnji golman je bio sjajan kada je Milan osvojio titulu prvaka Italije 2022. godine.

Benzema je, takođe, bio sjajan tokom cijele 2022. godine, ali je propustio Mundijal u Kataru zbog povrede. Uslijedile su potom trzavice na relaciji Benzema - Dešan, a napadač Real Madrida je najavio kraj reprezentativne karijere poslije 97 utakmica i 37 golova.

Na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nema još jedne istaknute figure francuskog fudbala, ali iz sasvim drugih razloga. Dugogodišnji predsjednik Fudbalskog saveza Francuske Noel Le Grae, koji je blisko sarađivao sa Dešanom i koji mu je obnovio ugovor u januaru, podnio je ostavku prije nekoliko nedjelja.

Dok je Francuska okrenula novu stranicu na različite načine, Holanđani započinju još jednu eru pod vođstvom selektora Ronalda Kumana.

Bivši trener Barselone je obećao da će u svom drugom mandatu vratiti Holandiju igranju tečnog napadačkog fudbala, a nakon što je dio tamošnjih medija kritikovao Kumanovog prethodnika Luja van Gala zbog onoga što su smatrali defanzivnim stilom igre.

Holandija, koja je na Svjetskom prvenstvu u Kataru izgubila u četvrtfinalu od Argentine, igraće protiv Gibraltara nakon duela sa Francuskom.

Meč između Francuske i Holandije na programu je sutra od 20.45.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније