Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

S.V.

19. 04. 2022. 14:09 >> 14:09

REAGOVANJE LOVĆENA

Revizorski izvještaj nije dospio do nas, dug datira prije 2014.

Fudbalski klub Lovćen reagovao je povodom jučerašnjeg saopštenja Prijestonice Cetinje u kojem se navodi da je klub 2019. bio dužan 1,1 milion eura, a da revizija nikada nije objavljena.

Kazali su da dug datira mnogo ranije od 2014. godine, te da revizorski izvještaj,nikada nije dospio do Fudbalskog kluba Lovćen.

"Nakon saopštenja Prijestonice Cetinje od 18. 04. 2022. godine, a u vezi visine dugovanja Fudbalskog kluba Lovćen, osjećamo potrebu da se obratimo svim građanima Cetinja, navijačima kluba, ali i cjelokupnoj sportskoj javnosti. Na samom početku, podsjećamo da Fudbalski klub Lovćen ima istoriju dugu 109 godina, te da navedeni dug u pomenutom saopštenju Prijestonice Cetinje, koja je i osnivač kluba, nije samo iz perioda od 2014. do 2019. godine. Takođe, prije svega moramo naglasiti da revizorski izvještaj koji je odradila revizorska kuća MV Konsalt, a na inicijativu Prijestonice Cetinje, ni u jednom trenutku nije dospio do Fudbalskog kluba Lovćen. Po tom nalazu, klub je posljednjeg dana 2019. godine bio dužan 1.114.770,95 eura što i jeste istina", kaže se u saopštenju.

Dodaju da su tokom svih godina nasljeđivali dugove, te da nijesu htjeli da vrše razne preregistracije kluba.

"Naime, sa pravom se pitamo da li i kome odgovara da se dug kluba od 2008. godine, kada je cjelokupna dokumentacija uništena i naprasno nestala, ne pominje, ili od 2009. godine kada je odrađena jedna od revizija, a po kojoj je klub bio dužan 430.662 eura. Osim toga, revizija je odrađena i 2010. godine kada je dug porastao na 641.674 eura. Revizija je odrađena i 2012. godine, a dug je tada iznosio 664.747 eura. Nejasno je iz kojeg razloga je Prijestonica navela ukupan dug, zaboravivši godine prije 2014, ali i prije 2011. Takođe, ističemo da su svi ovi podaci Osnivaču uredno dostavljani, ali i bivšim odbornicima pred kojima je 2020. godine bio zahtjev da se organizuje okrugli sto na temu ''Kako pomoći FK Lovćen i cetinjskom sportu''. Tokom svih godina nasljeđivali smo dugove u želji da ih rješavamo koliko smo bili u prilici, pošto nikako nijesmo željeli da vršimo razne preregistracije i otpisivanje dugova", navodi se u saopštenju.

Ističu da je za period koji je naveden u saopštenju (2011-2019), Lovćen sedam sezona nastupao u Prvoj ligi.

"Svi koji poznaju prilike u crnogorskom fudbalu svjesni su da je za normalno funkcionisanje prvoligaša, bez pretjerano velikih rezultatskih ciljeva, neophodno minimum 400.000 eura po sezoni, dok je za igranje u Drugoj ligi, takođe bez većih ambicija, neophodno oko 200.000 eura. Samim tim, lako je izvesti računicu sa naslijeđenim dugom iz 2010. godine (641.674), a bez sudski završenih sporova u tom trenutku, koliko je potrebno sredstava za jednu godinu. Podsjećamo vas i na činjenicu da je seniorski tim Lovćena od 2017. godine, a zbog izgradnje novog stadiona, bio prinuđen da svoje domaće utakmice igra van Cetinja, što je uticalo na rezultate, ali i na sam budžet kluba", poručili su iz cetinjskog kluba.

Ističu da učešće Prijestonice, kao osnivača, u finansiranju kluba iznosi 51 odsto.

"Uprkos tome što je klub bio u finansijskom minusu, uspjeli smo da osvojimo trofej Kupa, ali i da u tom periodu odigramo prvu, istorijisku, evropsku utakmicu. U toku tog perioda, otežanog funkcionisanja kluba, uspjeli smo i da dobijemo projekat izgradnje novog stadiona i investiciju vrijednu skoro 12 miliona eura. Od Fudbalskog saveza Crne Gore, kao donaciju, dobijeno je 2.500.000 eura, a moramo istaći da je krovna fudbalska institucija u Crnoj Gori uložila dodatnih pola miliona eura za pomoćni teren. Sve to nije zasluga bilo kojeg pojedinca, već isključivo Fudbalskog kluba Lovćen i bogate istorije koju nosi", piše u saopštenju.

Na kraju, iz Lovćena su pozvali da se sazove Skupština kluba, kako bi se u što skorijem roku krenulo u oporavak kluba.

"Ovim putem vas pozivamo da organizujete okrugli sto na temu koja bi bila i te kako zanimljiv svim našim sugrađanima, navijačima Lovćena, ali i svim sportskim radnicima u Crnoj Gori. Uz to, pozivamo vas da u što kraćem periodu sazovete Skupštinu kluba, a na osnovu Statuta kluba i zakona o sportu. Nadamo se i vjerujemo da ćemo u budućnosti svi zajedno raditi na oporavku institucije kakav je Fudbalski klub Lovćen, te da ćemo ga što prije vratiti u vrh crnogorskog fudbala", zaključeno je u saopštenju FK Lovćen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније