Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

17. 09. 2024. 10:38 >> 10:38
Čitaj mi:

KOJE JE OPTIMALNO VRIJEME?

Vrijeme u koje idemo spavati utiče na zdravlje srca

Nije tajna da kvalitetan san igra ključnu ulogu u našem opštem blagostanju, ali što više saznajemo o snu, više učimo o tome kako on zaista utiče na tijelo.

 

Za ovu studiju istraživači su htjeli da bolje razumiju vezu između vremena odlaska na spavanje i srčanih bolesti.

Kako bi to učinili, analizirali su postojeće podatke o spavanju od nešto više od 88.000 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vrijeme kada su učesnici zaspali i kada su se budili prikupljeno je tokom sedmodnevnog razdoblja pomoću uređaja koji su nosili na zapešću.

Istraživači su takođe sproveli različite upitnike kako bi zabilježili podatke o demografskim činiocima, zdravlju i načinu života.

Nakon prosječnog razdoblja praćenja od 5,7 godina, ponovno su analizirali učesnike tražeći dijagnoze povezane sa srčanim bolestima, poput srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i sl.

Što su otkrili?
U ovoj studiji postojalo je vrijeme odlaska na spavanje povezano s nižim rizikom od razvoja srčanih bolesti: između 22 i 23 sata.

Oni koji su išli na spavanje u ili nakon ponoći imali su najveću vjerovatnost za razvoj srčanih bolesti, čak i nakon što su uzeli u obzir činioce poput dobi, pola, trajanja sna pa čak i hronotipa spavanja.

Tačnije, odlazak na spavanje u ponoć ili kasnije povezan je s 25% većim rizikom od srčanih bolesti.

Važno je napomenuti da su ovi nalazi primjer korelacije, a ne nužno uzročnosti.

Dakle, bilo da želite brinuti o zdravlju svog srca ili samo vratiti svoj raspored spavanja u normalu, ovo istraživanje pokazuje da bi vrijeme između 22 i 23 sata moglo biti najbolje vrijeme za odlazak na spavanje, piše MindBodyGreen.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније