Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

11. 09. 2024. 08:04 >> 08:04
Čitaj mi:

BROJNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Aktivni ugalj - jeftin, a čuva zdravlje

Aktivni ugalj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Na primjer, uzimanje aktivnog uglja prije obroka može značajno da smanji količinu gasova u crijevima. Najprijatniji je ako se uzima u kapsulama, mada se može razmutiti i kao prah u vodi.

 


U današnjem svijetu, gdje smo izloženi pesticidima u hrani, hormonima rasta u mesu i hemikalijama u vodi, aktivni ugalj može da pomogne u detoksikaciji organizma. Preporučena doza za internu upotrebu je 2-4 kapsule dnevno.

Aktivni ugalj je oblik uglja koji je posebno tretiran kako bi bio visoko porozan i imao veliku površinu za efikasno apsorbovanje različitih supstanci. Zbog ovih svojstava, koristi se u medicinske, industrijske i ekološke svrhe.

Aktivni ugalj se dobija kroz proces aktivacije koji uključuje zagrijevanje običnog uglja na visokim temperaturama u prisustvu gasa koji uzrokuje stvaranje pora. Ovaj proces uključuje hemijsku aktivaciju, upotrebom hemikalija kao što su fosforna kisjelina ili kalijum hidroksid ili fizičku aktivaciju, upotrebom pare ili ugljen-dioksida.

Detoksikacija organizma
Jetra i bubrezi su ključni organi za prečišćavanje tijela, a nezdrava ishrana može da dovede do njihovog preopterećenja. Aktivni ugalj apsorbuje toksine poput uree, čime se olakšava rad bubrega i poboljšava njihovo zdravlje.

Snižavanje holesterola
Istraživanja su pokazala da uzimanje 8 grama aktivnog uglja tri puta dnevno tokom mjesec dana može da smanji nivo „lošeg” LDL holesterola za 41 odsto i poveća nivo „dobrog” HDL holesterola za 8 odsto, bez upotrebe ljekova.

Pomoć kod trovanja hranom
U slučaju trovanja hranom, aktivni ugalj brzo neutrališe toksine, čime se ublažavaju simptomi poput povraćanja, dijareje i bolova u stomaku.

Podmlađivanje i njega kože
Medicinski ugalj uklanja toksine i nakupine štetnih materija iz organizma, što doprinosi i zdravijoj koži, bujnijoj kosi i blistavom osmijehu. Može se koristiti i za čišćenje pora i folikula kose, jer ostavlja kožu čistom i mekom.

Izbjeljivanje zuba i svjež dah
Za holivudski osmjeh, dovoljno je da 2 do 3 puta nedjeljno perete zube aktivnim ugljem. On čisti zubnu gleđ i uklanja mikroskopske čestice plaka. Takođe, osvježava i dah.

Prevencija mamurluka
Ako ste popili malo više, aktivni ugalj može da pomogne u sprječavanju mamurluka. Iako ne apsorbuje alkohol, on uklanja mnoge nusproizvode fermentacije, što znači da ćete se sljedećeg jutra probuditi svježiji i sa više energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније