Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Politika [ R.B. ]

25. 08. 2024. 18:15 >> 18:15

OTKRIĆE NAUČNIKA

Fizička aktivnost pomaže u borbi protiv dijabetesa tipa 2

Zasićene masti nanose najveću štetu zdravlju jer njihov višak doprinosi pojavi aterosklerotskih plakova u zidovima krvnih sudova i povećava tjelesnu težinu. One se nalaze u puteru, siru, masnom mesu, sladoledu i brzoj hrani.

Naučnici sa Univerziteta u Aberdinu otkrili su da pet sati fizičke aktivnosti nedjeljno transformiše način na koji tijelo sagorijeva zasićene masti i pokreće proces njihovog korišćenja kao energije. Nema povećanja mase potkožnog masnog tkiva. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Nature Communications“.

Istraživaće je interesovalo kako tijelo koristi različite vrste masti u zavisnosti u kakvoj je kondiciji osoba. Da bi odgovorili na to pitanje sproveli su eksperiment sa dvije grupe ispitanika. U prvoj grupi su bili sportisti, a u drugoj osobe sa dijabetesom tipa 2 koji su se malo ili nimalo bavili sportom. Obje grupe su redovno vježbale tokom osmonedjeljne studije, prenosi sajt „abdn.ac.uk“.

Prije i poslije eksperimenta, dobrovoljcima su date male količine različitih masti kroz injekcije i imali su magnetnu rezonancu da vide kako se različite vrste masti ponašaju unutar njihovih mišićnih ćelija.

Ispostavilo se da se među sportistima zasićene masti intenzivno koriste tokom fizičke aktivnosti kao „poželjni izvor energije“. U početku, tijelo neobučenih učesnika sa dijabetesom prvenstveno je „skladištilo“ ove masti, akumulirajući ih u obliku potkožne masti.

Međutim, nakon završetka programa obuke, metabolizam zasićenih masti kod ispitanika sa dijabetesom postao je sličan onom kod sportista. Ovo ne samo da je dovelo do gubitka težine, već je i poboljšalo regulaciju glukoze u tijelu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније