Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ Klix.ba ]

21. 08. 2024. 22:58 >> 22:58
Čitaj mi:

obratite pažnju

Koliko proteina zapravo treba pojesti u jednom obroku?

Protein je jedan od četiri makronutrijenta koji su vam potrebni svaki dan da biste bili siti, podržali rast mišića i održali cjelokupno zdravlje.

No, dok vaše dnevne potrebe za proteinima mogu varirati u zavisnosti od faktora kao što su nivo vaše aktivnosti i godine, znati koliko jesti u jednom obroku je od suštinskog značaja kako biste izbjegli preopterećenje vašeg tijela i izlaganje riziku od zdravstvenih problema.

U nastavku vam donosim odgovor na pitanje koja je to idealna količina proteina po obroku?

Najbolje ograničiti unos proteina na 30 grama po obroku. Konzumiranje više od toga neće donijeti dodatne prednosti i može opteretiti vaše bubrege.

Za razliku od ugljikohidrata ili masti, koje vaše tijelo može skladištiti za energiju, proteini nemaju isti sistem skladištenja. Jednom kada vaše tijelo uzme ono što mu je potrebno, sav višak se obično izlučuje urinom. Protein se nikada ne skladišti i nikada nije namijenjen da se koristi za trenutnu energiju.

Međutim, istraživanja sugerišu da iako tijelo ne može skladištiti proteine, to ne znači da je konzumiranje više od 20-25 grama po obroku uvijek rasipno. Neki od dodatnih proteina i dalje mogu podržati rast mišića, posebno kada dolaze iz izvora koji se sporije probavljaju kao što je cjelovita hrana i konzumiraju se zajedno s drugim hranjivim materijama. 

Za one koji žele maksimalan rast mišića, praktična smjernica je da imaju za cilj otprilike 20-40 grama proteina po obroku, raspoređenih na četiri obroka dnevno. Veći unos može biti koristan za neke ljude, ali individualne potrebe mogu varirati u zavisnosti od ciljeva i nivoa aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније