Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ N1 ]

16. 08. 2024. 22:51 >> 22:51
Čitaj mi:

BUDITE OPREZNI

Nuspojave ljekova na visokim temperaturama

Vrućina zahtijeva poseban oprez kada su ljekovi u pitanju. Veoma visoke temperature mogu izazvati niz neželjenih efekata, i to ne samo tokom skladištenja.

Mnogi su tokom ljeta u iskušenju da sami odluče o doziranju ljekova. Na primjer, oni koji pate od hipertenzije će imati manje potrebe za ljekovima na vrućini.

Ovo je posebno velika greška. Nikada ne bi trebalo da mijenjate dozu lijeka bez konsultacije sa ljekarom. Posljedice mogu biti veoma ozbiljne.

Iako ćete tokom ljeta možda morati da prilagodite dozu, baš kao i kod nekih ljekova za dijabetes ili probleme sa srcem, obavezno obavijestite svog ljekara o svim problemima kako bi vam prilagodili dozu.

Reakcija sa suncem

Postoje različite kategorije ljekova koji su fotosenzitivni i mogu izazvati neprijatne reakcije, poput osipa.

Postoji široka lista krema i ljekova koji mogu da reaguju na sunce. Ako uzimamo neke antibiotike, moramo biti veoma oprezni u pogledu izlaganja sunčevoj svjetlosti. Najopasniji su tetraciklini, kinoloni i sulfonamidi.

Takođe budite oprezni sa steroidima i kortizonom.

Neće svi imati isti efekat kada su izloženi sunčevim zracima, ali morate pažljivo pročitati uputstvo. Oni mogu uticati na sposobnost kože da reaguje na oštećenja od sunca, povećavajući rizik od opekotina od sunca.

U prošlosti su čak i pilule za kontrolu rađanja mogle izazvati probleme sa fotosenzitivnošću. Međutim, sada su nivoi estrogena u novim formulacijama veoma niski i veoma rijetko utiču na kožu.

Mogućnost dehidratacije

Neki ljekovi mogu povećati osjećaj toplote, izazivajući porast tjelesne temperature. To su uglavnom antihistaminici jer izazivaju sužavanje kapilara, ograničavajući sposobnost termoregulacije.

Čak i neki suplementi za mršavljenje imaju isti efekat.

Budite oprezni i sa laksativima. Da bi funkcionisali, neki od njih uvlače vodu u crijeva, uklanjajući je iz drugih organa. U ovim slučajevima rizikujemo dehidrataciju.

Isto se može desiti i sa diureticima, koji primoravaju telo da se oslobodi tečnosti.

Oni koji uzimaju beta blokatore za probleme sa srcem mogu primetiti pad otkucaja srca, što ometa sposobnost tijela da reguliše temperaturu, piše Ordinacija.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније