Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

DW [ R.B. ]

04. 08. 2024. 22:48 >> 22:48

BROJNI BENEFITI

Redovno plivanje podstiče rad mozga

Plivanje je kao sport izdržljivosti posebno efikasno jer angažuje mnoge mišićne grupe. Pritom je mozak bolje prokrvljen što dovodi do poboljšanja njegove funkcije.

Svaki motorički pokret počinje u mozgu, pa tako i pokreti pri plivanju, bilo da je riječ o kraulu, prsnom ili leđnom stilu. Da bi tijelo bilo stabilno u vodi, mozak mora munjevito da obradi sve signale tijela koje nervi šalju o položaju tijela u prostoru, kako bi iz tih informacija generisao nove impulse za pokrete.

To je kod plivanja teže nego kod trčanja ili vožnje bicikla, jer ne postoji čvrsta podloga. Pokreti pri plivanju su takođe složeni i zahtijevaju dobru koordinaciju kako bi se brzo kretali i ne bi tonuli.

Postoji nekoliko manjih studija koje ukazuju na to da plivanje poboljšava funkciju mozga i doprinosi mentalnom zdravlju.

Hrana za moždane ćelije

Povećan protok krvi u mozgu takođe dovodi do formiranja posebnog faktora rasta, „neurotrofičnog faktora iz mozga“, ili skraćeno BDNF. Taj protein djeluje kao hrana za mozak, kaže neurobiolog Martin Korte sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu:

On ne samo da štiti postojeće nervne ćelije i sinapse – dakle, veze između nervnih ćelija koje su mozgu potrebne za prenos signala već takođe podstiče stvaranje novih veza. Što je više BDNF-a, to bolje funkcionišu logičko i apstraktno razmišljanje, organizaciono razmišljanje i pamćenje.

Plivanje smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Te nove veze mogu da suzbiju procese starenja, kaže neurobiolog Korte. S jedne strane, stvara se rezerva sinapsi koje mozak može da iskoristi kada druge propadnu. S druge strane, sport – naročito intenzivan sport poput plivanja – podstiče cirkulaciju. To ne samo da poboljšava snabdijevanje hranljivim materijama, već i stimuliše uklanjanje naslaga. Istraživač iz Braunšvajga naglašava: plivanje ne može potpuno eliminisati rizik od Alchajmerove bolesti, ali ga može smanjiti.

Pored toga, u hipokampusu se formiraju nove nervne ćelije. Ova moždana struktura, koja je zbog svog oblika dobila ime „morski konjić“, važna je za prelazak sa kratkoročnog na dugotrajno pamćenje. Tu se sadržaji iz kratkoročnog pamćenja provjeravaju i, ako su dovoljno značajni, čuvaju se u dugoročnom pamćenju, odakle mogu kasnije biti pozvani. Hipokampus takođe ima koristi od fizičke aktivnosti, posebno kada se aktiviraju velike mišićne grupe, kao što je slučaj sa plivanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније