Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ N1 ]

30. 07. 2024. 22:40 >> 22:40
Čitaj mi:

NOVO ISTRAŽIVANJE

Hronične migrene: Šta je okidač za bol?

Migrena je hronična bolest, čiji su uzroci slabo medicinski shvaćeni. Ipak, novo istraživanje sprovedeno nad miševima otkrilo je šta bi mogao da bude okidač za bol.

Zašto moždana aktivnost uzrokuje migrene?

Premda su simptomi migrene, među kojima se ističu pulsirajuća bol u glavi, mučnina i zamagljen vid, odavno poznati naučnicima, ono što ih i dalje zbunjuje je način na koji moždana aktivnost uzrokuje migrene.

Nova studija sprovedena nad miševima mogla bi ponuditi naznake o neurološkim događajima koji izazivaju migrene.

Prema studiji, prije same migrene dolazi do kraćeg isključivanja moždanih neurona. To privremeno mijenja sadržaj cerebrospinalne tečnosti, prozirne tečnosti koja okružuje mozak i kičmenu moždinu.

Ovaj promijenjeni sadržaj, sugerišu istraživači, putuje kroz prethodno nepoznatu rupu u anatomiji do nerava u lobanji gdje aktivira receptore za bol i upale, uzrokujući glavobolje.

“Ovo otkriće predstavlja promjenu o tome kako istražujemo glavobolju”, izjavio je neurološki naučnik Gregor Dusor za nature, a prenosi N1 Zagreb.

“Glavobolja bi mogla da bude samo opšti znak upozorenja za mnoge stvari koje se događaju u mozgu, a koje nisu normalne”, dodao je.

Naučnica Majken Nedergard dodaje da migrena zapravo štiti mozak.

“Bol nas štiti jer nam govori da se odmorimo, oporavimo i naspavamo”,kazala je.

Sam mozak nema receptore za bol; osjećaj glavobolje dolazi iz područja van mozga koja su u perifernom nervnom sistemu.

Ali kako mozak pokreće nerve da uzrokuju glavobolje, slabo je poznato, što ih čini teškim za liječenje.

Da li su proteini potencijalni uzrok migrene?

Naučnici koji su radili sa miševima odlučili su da istraže određenu vrstu glavobolje, poznatu i kao ušna migrena.

Jedna trećina osoba koje pate od migrene, prije glavobolje doživi fazu poznatu kao aura koja ima simptome kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo i obamrlost.

Može da traje pet minuta do sat vremena. Tokom aure, mozak doživljava zamračenje koje se naziva kortikalna depresija koja se širi (CSD), koja uzrokuje da se aktivnost moždanih neurona na kratko vrijeme isključi.

Studije o migrenama, sugerišu da se glavobolja događa kada molekuli cerebrospinalna tečnosti iscure iz mozga i aktiviraju nerve u moždanim ovojnicama, slojevima koji štite mozak i kičmenu moždinu.

Autori su istraživali miševe koji su doživjeli CSD i analizirali kretanje i sadržaj njihovog likvora. Tokom faze CSD-a otkrili su da su im koncentracije nekih proteina u cerebrospinalnoj tečnosti pale daleko ispod uobičajenog nivoa.

Nivoi drugih proteina su se više nego udvostručili, uključujući protein CGRP koji prenosi bol, a koji je jedna od meta ljekova protiv migrene.

Istraživači su takođe otkrili prethodno nepoznatu prazninu u zaštitnim slojevima oko trigeminalnog gangliona, koja omogućuje da likvor preplavi ove nervne ćelije.

Naučnici koji su sproveli studiju zaključili su da bi buduće studije trebalo da istraže zašto proteini u likvoru uzrokuju glavobolje, a ne druge vrste bola.

“Ovo će pokrenuti mnogo zanimljivih pitanja i vjerovatno će da bude izvor mnogih novih istraživačkih projekata”, zaključio je Dusor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније