Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

19. 07. 2024. 11:21 >> 11:21

FIZIČKA AKTIVNOST

Kućni ljubimci poboljšavaju psiho-fizičko stanje ljudi

Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja i srećniji su od ostalih, pokazali su rezultati američkog istraživanja objavljenog u naučnom časopisu JPP (Journal of Personality and Psycology).



Grupa psihologa s univerziteta u Sen Luisu i Majamiju zaključila je da ljubimci imaju veoma važnu socijalnu ulogu, da mogu da omoguće vlasnicima stvaranje većeg samopoštovanja i bolje zdravstveno stanje, prenijeli su francuski mediji.

Fizički aspekat pozitivnog uticaja ljubimaca obuhvata igranje s njima, kao i trčanje ili šetanje, čime se održava određena fizička aktivnost koja može čak i da spriječi pojavu pretilosti.

Istraživanje je obavljeno u tri faze - tokom prve su učesnici, njih 217, popunjavali upitnike kako bi bili procijenjeni elementi po kojima se razlikuju vlasnici kućnih ljubimaca od onih koji to nisu.

Tokom druge je ispitivano 56 vlasnika pasa za koje je utvrđeno da potiču samopouzdanje, pripadnost i da daju smisao postojanju.

U trećoj fazi istraživanje je pokazalo da ljubimac pomaže svom vlasniku u trenucima kada se osjeti odbačenim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније