Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ RTS ]

28. 06. 2024. 10:25 >> 10:39
Čitaj mi:

ANALIZE POKAZALE

Jajnici ne služe samo za reprodukciju, bez njih mozak trpi velike promjene

Dva organa ovalnog oblika koji se nalaze sa obje strane materice ne služe samo za proizvodnju i oslobađanje jajnih ćelija, već su i žlijezde i luče hormone koji pomažu da srce, kosti, mozak i imuni sistem ostanu što zdraviji kako starimo.

U želji da utvrde posljedice koje hirurško odstranjivanje jajnika može da ima na žene, naučnici su primijetili mnoge do sada nepoznate dugoročne efekte odsustva ovih žlijezda.

Analiza, objavljena u publikaciji Alchajmer i demencija, uključivala je snimanja i proučavanja više od hiljadu žena starijih od 50 godina kojima su jajnici odstranjeni i 907 žena mlađih od 50 godina koje nisu prošle hiruršku proceduru.

Učesnica kojima su oba jajnika odstranjena nakon 40. godine pokazale su smanjen integritet bijele mase, ali značajno manje od onih koje su ranije podvrnute toj proceduri.

Primijećene promjene sličnije su vaskularnoj moždanoj bolesti nego Alchajmerovoj bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su da su pacijentkinje kojima su jajnici odstranjeni prije menopauze u većem riziku od kognitivnog pogoršanja i demencije kasnije tokom života.

Do sada su pretežno muški mozgovi bili u fokusu većine neuroloških studija. Od svih objavljenih istraživanja, manje od 0,5 odsto istraživala su na koji način hormoni, uključujući i one koje luče gonade, mogu da utiču na zdravlje mozga i njegov razvoj.

Uopšteno, mozgovi muškaraca imaju veću zapreminu bijele mase u poređenju sa ženskim mozgom, a neki naučnici sumnjaju da je to zbog razlika na koji način polni hormoni, koji se proizvode u testisima i jajnicima, utiču na mozak.

Dok se testosteron često smatra muškim hormonom, on se takođe proizvodi u jajnicima, a igra važnu ulogu u ženskom tijelu. Ovaj hormon je takođe povezan sa integritetom bijele mase.

Ukoliko se jajnici odstrane iz tijela prije menopauze, iznenadni gubitak testosterona može da ima negativne efekte na mozak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније