Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

А.М. [ N1 ]

07. 12. 2023. 21:52 >> 22:07

PREPORUKE STRUČNjAKA

Pet ključnih vitamina koje je potrebno uzimati tokom zime

Ako osjećate da ste loše raspoloženi tokom zimskih meseci, umorni ste, razdražljivi i teško vam je da ustanete ujutro, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj. Zdravstveni stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, toplu hranu i pića i isprobavanje novih hobija kao neke od načina za suzbijanje ovih simptoma, ali preporučuju se i specifični vitamini kako biste se izborili protiv simptoma umora i poboljšali tmurno zimsko raspoloženje.

Za malaksalost i umor uzmite magnezijum

Magnezijum pomaže u proizvodnji primarne energije u našim ćelijama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezijuma može pojačati osećaj umora.

Za povećanje energije uzmite vitamin B12

Ako vam nedostaje vitamina B12, njegovo uzimanje vam može pomoći u povećanju nivoa energije, ostavljajući osećaj revitalizacije. Takođe podržava naš nervni i probavni sistem dok održava naše krvne ćelije zdravima.

Ako imate manjak B12, mogli biste osetiti simptome kao što su umor, osjećaj slabosti, nedostatak vazduha i glavobolje.

Vitamin B12 takođe se prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Za jačanje imuniteta uzimajte vitamin C

Naravno, s hladnijim mjesecima dolaze i sezonske bolesti poput prehlade i gripa. Vitamin C neophodan je tokom ovih mjeseci za održavanje imunološkog sistema, kao i za sprječavanje i ublažavanje upala.

Za poboljšanje raspoloženja uzimajte omega 3

Omega 3 vam može pomoći da dobijete mali podsticaj koji vam je potreban i može imati pozitivan efekat na raspoloženje.

Omega 3 obično se nalazi u plodovima mora, orašastim plodovima i sjemenkama, a to su sve namirnice koje u hladnijim mesecima konzumiramo manje zbog sezonskih promena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše tijelo ne može prirodno da proizvodi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine, pa je uzimanje dodataka ishrani, posebno u ovo doba godine, ključno.

Poboljšajte zdravlje s vitaminom D

Vitamin D je „sunčev vitamin“ i mnogo ga više prirodno dobijamo od sunčeve svjetlosti tokom toplijih meseci. Naravno, tokom jeseni i zime vidimo puno manje sunca i, kao rezultat toga, izloženi smo riziku od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je takođe bitan za održavanje normalne funkcije imunološkog sistema i nivoa kalcijuma u krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Dok vitamini mogu biti od pomoći u jačanju našeg tijela, ako se ove zime borite sa svojim mentalnim zdravljem i to utiče na svakodnevni život, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom opšte prakse koji vam može ponuditi dodatnu podršku, piše HuffPost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније