Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

М.М.Љ. [ N1 ]

27. 11. 2023. 20:11 >> 20:39

SAVJET STRUČNjAKA

Namirnice koje nikako ne biste smjeli da podgrijavate u mikrotalasnoj

Mikrotalasna pećnica odličan je uređaj za brzo podrgrijevanje hrane, a može da posluži i za spremanje nekih obroka. No, nijesu sve namirnice poželjne u vašoj mikrotalasnoj pećnici zbog toga što mogu da ispuštaju toksine, rastope se ili čak da eksplodiraju.

 

Iako neke od ovih namirnica izgledaju potpuno bezopasno, bolje je da izbjegavate podgrijavanje u mikrotalasnoj pećnici.

Čili papričice

Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže materiju koji se naziva kapsaicin koji im daje prednost. Kada se paprike zagrijevaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenom prostoru mikrotalasne. Otvaranje vrata mikrotalasne izlaže vas isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.

Tvrdo kuvana jaja

Kuvano jaje koje ste grijali u mikrotalasnoj pećnici vrlo lako može da eksplodira tokom sječenja. Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja zagrijana u mikrotalasnoj pećnici ispuštaju paru. Para ne može da izađe iz bjelanca pa se pritisak povećava. Kad zasiječete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa što vas može opeći.

Šolja vode

Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrotalasnoj, ali to je bolje da preskočite. Voda koja se zagrijava u mikrotralasnoj pećnici može brzo da postane pregrijana. Iako možda nećete vidjeti nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, kašičicu ili čak samo pomjerite vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Umak od paradajza

Zagrijavanje umaka od paradajza u mikrotalasnoj pećnici često završi prskanjem. Toplota i para koju stvara umak kada se zagrije izlaze kroz njega. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije i na zidove mikrotalasne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak i da eksplodira kada ga promiješate, što može da dovede do opekotina, a sigurno i mrlja na odjeći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније