Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Ч.Ј. [ DW ]

26. 07. 2023. 08:40 >> 08:40

STUDIJA

Djevojčice tokom pandemije bile posebno pogođene psihičkim problemima

Tokom pandemije su djevojčice u pubertetu češće ispoljavale psihička oboljenja, pokazuju nove studije. Radi se o poremećaju ishrane, samopovređivanju, depresiji. Kod dječaka neke od promjena nijesu primijećene.

Više studija do sada potvrdilo je jačanje psihičkih tegoba u mladoj populaciji tokom pandemije. „Izgleda da su mlade djevojčice teže podnijele društvena ograničenja“, piše specijalizovani portal za ljekare Gelbe liste, piše Dojče vele.

Recimo, to kaže studija iz Velike Britanije objavljena u časopisu Lanset. Sada to potvrđuje i nova studija njemačkog Centralnog instituta koji prati njegu pacijenata od strane ljekara opšte prakse.

Neka oboljenja više pogađaju samo djevojčice
U Britaniji su istraživači koje je predvodila doktorka Perl Mok sa Univerziteta u Mančesteru posmatrali podatke iz britanske medicinske datoteke.

Ispitani su podaci preko devet miliona mladih, starosti između deset i 24 godine koji su se između 2010. i marta 2022. javili ljekaru opšte prakse.

Sa početkom pandemije, pišu naučnici, broj djevojčica u pubertetu (starosti 13 do 16 godina) koje su se javile zbog poremećaja ishrane porastao je za 42,4 odsto. Kod djevojaka (16 do 19 godina) za 32 odsto.

U drugim starosnim grupama, kao i kod dječaka – takve promjene nijesu uočene. Naprotiv, kod dječaka je bilo manje prijava takvih problema.

Sličan trend se pokazuje i kod samopovređivanja, kakvo je recimo rezanje kože žiletom ili nožem. Tu su naučnici iz Britanije našli da je incidencija među djevojčicama (13 do 16 godina) porasla za 38,4 odsto tokom pandemije.

Upadljivo je što je incidencija posebno porasla kod djevojčica iz boljestojećih porodica. Doktorka Mok to pripisuje tome što su takve porodice sklonije da dijete odvedu ljekaru zbog psihičkih problema.

Povratak anoreksije
I rezultati nove njemačke studije idu u istom pravcu. Tu su ispitivani podaci oko dvanaest miliona mladih zdravstvenih osiguranika za period 2014. do 2021. godine.

Ustanovljeno je da se učestalost depresivnih poremećaja povećala za 27 odsto u periodu od 2019. i 2021. godine. Djevojčice od 15 do 17 godina su oboljevale triput češće nego dječaci u istim godinama.

„Alarmantni su podaci o anoreksiji“, ocjenjuje portal Gelbe liste. Jer, učestalost anoreksije kod djece i mladih bila je prije pandemije u opadanju, i došla je do 4,1 slučaja na 10.000 mladih.

No od onda je skočila na 7,1 slučaj na 10.000 mladih, što je porast od 74 odsto.

U pitanju je „ranjiva faza života“, kaže Dominik fon Štilfrid, prvi čovjek Centralnog instituta koji je obavio studiju. Faza koja, kako dodaje, može imati uticaja na cio život.

Fon Štilfrid pretpostavlja da je broj djece sa psihičkim teškoćama još veći, ali da se oni ne javljaju ljekaru ili pak dižu ruke zbog komplikovane procedure.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније