Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

М.М. [ Klix.ba ]

13. 03. 2023. 22:32 >> 22:37

PREPOZNAJTE IH

Pet znakova upozorenja da morate smanjiti unos šećera

Svi mi volimo pojesti neku poslasticu s vremena na vrijeme. Bilo da više volite čokoladicu ili neke zrele jagode, šećer je nešto što se nalazi u većini namirnica.

Zbog toga ga je prilično teško izbjeći i iako nema ništa loše u umjerenim količinama, stručnjak je upozorio da vaša konzumacija može imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

Nutricionistkinja Jess Hillard rekla je da problemi sa šećerom nastaju samo kada konzumirate slatke stvari u višku.

NHS navodi da ne bi trebalo da imamo više od 30 grama šećera dnevno, što je oko sedam kocki. Nepotrebni šećeri su oni koje dodajemo u hranu i piće, a takođe se prirodno nalaze u proizvodima poput meda i sirupa.

Limenka kole može imati čak devet kockica šećera – više od preporučene dnevne granice za odrasle.

Ako imate više nego što bi trebalo, Jess, koja je interni stručnjak u brendu sportske prehrane Warrior, rekla je da postoji šest znakova upozorenja da vam šećer može štetiti.

Ako vam se apetit povećao i nikada se ne osjećate potpuno siti, to može biti znak da trebate smanjiti unos šećera.

"Dok slatka užina tu i tamo ne škodi, ako konzumirate previše šećera, veća je vjerovatnoća da ćete osjetiti povećan nivo gladi i žudnje", dodaje.

To je zato što tijelo brzo vari i apsorbira šećer, što uzrokuje porast nivoa šećera u krvi i ostavlja nas da želimo još.

"Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji potiskuju glad, ostavljajući vam veću vjerovatnoću da posegnete za nečim slatkim", dodaje.

Promjene raspoloženja

"Svi smo čuli za 'navodno' visok nivo šećera koji nam mogu dati slatke poslastice. Međutim, u stvarnosti, šećer često uzrokuje da naše raspoloženje fluktuira i pada. To je zbog toga što šećer uzrokuje kratak porast nivoa šećera u krvi, koji je najvjerovatnije praćen trenutnim padom nivoa šećera u krvi", dodaje.

Stručnjak je objasnio da to može dramatično uticati na nivoe hormona koji regulišu raspoloženje i ostavljaju vam da se osjećate slabo i bez inspiracije.

"Takođe, može pogoršati simptome anksioznosti jer pad nivoa šećera u krvi može učiniti da se osjećate nervozno i ​​na ivici", dodala je.

Promjena nivoa energije

Još jedan uobičajen znak da konzumirate previše šećera je ako otkrijete da imate manje energije nego inače, rekao je nutricionist.

"Uprkos tome što spavate 7-8 sati noću, nivo energije će vam i dalje pasti ako ne obraćate dovoljno pažnje na svoju ishranu i konzumirate previše šećera. Dobro je dokumentovano da šećer uzrokuje umor, kao i pad našeg nivoa energije", dodaje.

Budući da se zbog šećera osjećamo umorno, to može smanjiti našu motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i ostaviti da se osjećamo demotivirano i neispunjeno.

Stomatološki problemi

Dobro je poznata činjenica da prekomjerna konzumacija šećera može uzrokovati karijes, promjenu boje i loš zadah.

“Ako imate bilo šta od gore navedenog, onda bi to mogao biti znak da konzumirate previše šećera. Zubi pretvaraju šećer u kisjelinu, koja erodira zubnu caklinu i može dovesti do karijesa, pa čak i do lošeg daha. U nekim slučajevima, prekomjerna konzumacija šećera može čak uzrokovati bolest desni i nelagodu povezanu s tim", rekla je Jess.

Problemi sa crijevima

Previše šećera može imati negativan uticaj na zdravlje crijeva.

"Možda ćete osjetiti neke neugodne simptome povezane s lošim zdravljem crijeva, kao što su grčevi ili bol u trbuhu, a sve to može djelovati kao pokazatelj da je vaš unos šećera na granici prekomjerne strane. Šećer često može iritirati crijeva i na kraju uništiti dobre bakterije koje se obično nalaze u želucu", dodaje.

Prerađena hrana je često krivac, jer ljudi mogu zanemariti ili čak ne uzeti u obzir sadržaj šećera u hrani koju konzumiraju.

Jess je rekla da bi promjene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da morate smanjiti unos šećera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније