Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ M.M.Lj. ]

31. 01. 2023. 08:31 >> 08:25

ISTRAŽIVANjE

Zašto je nakon vježbanja dobro popiti bezalkoholno pivo

Za mnoge ljude koji često trče, voze bicikl ili vježbaju, ispijanje piva i vježbanje gotovo su neraskidivo povezani. Ali za performanse, oporavak i zdravlje, bezalkoholno pivo je vjerovatno puno bolji izbor i može čak biti jednako dobro ili bolje od uobičajenih sportskih pića.

Istraživanja pokazuju da aktivni ljudi u formi mogu popiti velike količine alkohola. Studija iz 2022, prikladno nazvana "U formi i pripiti?", utvrdila je da muškarci i žene s relativno visokom aerobnom kondicijom imaju više nego dvostruko veću vjerovatnoću da će se umjereno ili teško opijati od onih koji su bili u lošijoj formi.

Mnogo je razloga za ovo. Vježbanje ima zdravstveni oreol, opravdavajući, za neke od nas, nezdrave navike. Društvena priroda vježbanja takođe često dovodi do posjeta baru nakon vožnje biciklom ili sata joge.

Istraživanja takođe ukazuju na to da alkohol, uključujući pivo, može uticati na to koliko dobro naši mišići jačaju i rastu nakon vježbanja te, što nije iznenađujuće, smanjuje vrijeme reakcije i ravnotežu.

Tako su se neki istraživači počeli pitati je li bezalkoholno pivo možda bolje, prihvatljivije, pa čak i preporučljivo piće za aktivne ljude.

Prve naznake pojavile su se u studiji iz 2012. o kojoj se mnogo raspravljalo na 277 muškaraca koji su se prijavili za Minhenski maraton. Naučnici su zamolili polovinu njih da počnu da piju oko dvije do tri krigle bezalkoholnog piva svaki dan tri sedmice prije takmičenja i dvije sedmice nakon takmičenja. Ostali su pili placebo sličnog ukusa kao kontrolna grupa. (Studiju je finansirala njemačka pivara, ali istraživači su u studiji izjavili da proizvođač piva nije imao nikakvog uticaja na dizajn ili analizu studije.)

Manje prehlada i manje upala

Istraživači su vadili krv prije i nekoliko puta nakon takmičenja te su takođe tražili od muškaraca da prijave sve simptome respiratorne infekcije. Prehlade i druge infekcije gornjeg disajnog sistema (URTI) česte su nakon maratona.

No činilo se da su bezalkoholne pivopije relativno zaštićene.

"Učestalost URTI bila je 3,25 puta manja" među tom grupom nego u kontrolnoj grupi", napisali su autori studije. Pivopije su takođe pokazale niže markere upale i druge pokazatelje uopšteno poboljšanog imunološkog odgovora u krvi.

"Ove dobrobiti pripisali smo polifenolima piva", rekao je David Niman, profesor biologije na Državnom univertzitetu, koji je bio koautor studije.

Polifenoli su prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama koje često imaju protivupalna i antioksidativna svojstva, rekao je. Pivo, uključujući alkoholnu varijantu, obično je bogato polifenolima, a broj i vrste ovise o pojedinom pivu.

Ali alkohol u običnom pivu vjerojatno potkopava sve korisne učinke polifenola, rekla je Maria P. Portilo, istraživačica pri Istraživačkom institutu Karlos III u Španiji. Ona i njene kolege u decembru su objavili studiju u kojoj su pregledali dostupne, iako šture, podatke o pivu, polifenolima i kardiovaskularnom zdravlju.

"Ono što je istina je da polifenoli, prisutni u konvencionalnom i bezalkoholnom pivu, pokazuju zanimljive antioksidativne učinke", rekla je o svojim nalazima. Ali alkohol istovremeno može izazvati upalu, nastavila je. Dakle, "u slučaju konvencionalnog piva, blagotvorni učinci polifenola mogu biti prikriveni negativnim učincima alkohola."

U pivu bez alkohola, s druge strane, polifenoli bi trebali smiriti upalu, bez smetnji alkohola.

Kada treba piti bezalkoholno pivo

Bezalkoholno pivo takođe je korisnoza hidrataciju. U studiji iz 2016., ako su sportisti popili bezalkoholno pivo 45 minuta prije iscrpljujućeg treninga, poslije su bili manje dehidrirani nego s boljom količinom natrijijuma i kalijuma. Ispijanje bezalkoholnog piva "moglo bi pomoći u održavanju homeostaze elektrolita tokom vježbanja", zaključili su istraživači.

Međutim, nijedno od ovih istraživanja ne sugeriše da bi sportisti trebali da počnu da piju bezalkoholno pivo ako ne uživaju u ukusu ili se brinu da bi bezalkoholno pivo sada moglo potaknuti uzimanje alkoholnog piva kasnije.

Ova pića takođe sadrže kalorije, obično oko 50 do 90 po limenci ili boci, manje od većine sportskih pića, ali ne i nulu, što je važno za kontrolu težine.

I, naravno, pivo tokom vježbanja, čak i ako je bezalkoholno, neće pogodovati vašem gastrointestinalnom traktu. Pivo je gazirano i vjerojatno će izazvati nelagodu, podrigivanje, mučninu ili još gore.

Dakle, kada je najbolje vrijeme za bezalkoholno piće, ako vježbate?

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније