Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ N1 ]

23. 09. 2022. 23:03 >> 23:02

KORIGOVANI ORIGINALI

Nove buster vakcine protiv kovida

Novu vakcinu za pojačavanje mRNA,  koju su razvile kompanije Fajzer i Moderna, odobrila je američka agencija za hranu i ljekove(FDA). Evropska agencija za ljekove (EMA) dala je za sada preporuku za Fajzerovu vakcinu, ali očekuje se dozvola za nekoliko nedjelja, dok će Moderna kasniti neke nedjelju u odnosu na Fajzerovu rekao je Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih ljekova "Inovia" u Danu uživo. 

Kada se pojavio omikron soj, krenulo se odmah u razvoj vakcina koje bi osim običnog S (spajk) proteina iz originalnog soja sada uključivale i drugu komponentu koja je vezana za omikron, kaže gost N1.

Ove vakcine su dodatno korigovane tokom ljeta, sa novom komponentom, navodi sagovornik N1. Sadrže dvije komponente, jer imamo mlade osobe koje se još nisu vakcinisale, ali i kao buster se mogu koristiti, dodaje. Zbog toga što je njihova otpornost na omikron veća nego kod starijih, Trkulja kaže da se danas ne preporučuje revakcinisanje vakcinama za originalni soj, pa je preporučena revakcinacija ovim buster šotomrkulja navodi da je u SAD preporuka da se svi stariji od 12 godina kada je u pitanju Fajzer, odnosno od 18 godina, kada je u pitanju Moderna – treba da se vakcinišu novima busterom, ukoliko je prošlo najmanje dva, odnosno tri mjeseca bilo od prethodne doze, bilo od zaražavanja.

Trkulja kaže da je riječ o bivalentnoj vakcini s kojom može da se krene i u novu odnosno prvu vakcinaciju. Danas se, kako dodaje, smatra da druga doza treba da se rastegne. „Negdje se smatra da treba da bude poslije tri, negdje posle šest mjeseci“.

Ovaj buster se već koristi u SAD i Japanu.

Riječ je o korekciji originalne vakcine, ali se svakako radio set kliničkih istraživanja. Rezultati kliničkog istraživanja pokazali su da je bezbjednost ista ona koju smo imali sa onima koje su sa originalnim sojevima, dok je efikasnost protiv omikrona višestruko veća nego kod onih sa originalnim sojem, dodaje gost Dana uživo.

Posle tri godine života sa ovim virusom pomalo smo i prokuženi, a i virus se promijenio, kaže Trkulja, mada on smatra da je prije sve to kombinacija toga što se ljudska rasa pomalo navikla da živi sa njim. Međutim, i dalje se od kovida umire i dalje su u pojačanom riziku starije osobe i osobe sa komorbiditetima, naglašava sagovornik Dana uživo.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније