Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

22. 08. 2022. 21:54 >> 21:50

LJETNJI DANI PRI KRAJU

Kako zadržati boju i obnoviti kožu poslije sunčanja?

Kako se ljetnji dani bliže kraju, tako se treba pobrinuti o koži poslije sunčanja. Bilo da vam je cilj da zadržite preplanuli ten ili sanirate neželjene pojave, potrebno je odabrati adekvatnu njegu.

Iako svi uživamo u moru, soli, suncu, sve to može nanijeti štetu koži. Osnovna zaštita je pri samom boravku na suncu tako što se koriste SPF kreme koje štite od štetnih UVA i UVB zračenja.

Ako je ipak došlo do opekotina, potrebno je tretirati kožu – rashladiti mlakom vodom ili oblogom i poslije toga njegovati nježnim protivupalnim kremama ili aloe vera gelom. Pazite da proizvod ne sadrži alkohol ili iritirajuće parfeme kako ne bi dodatno naštetio već oštećenoj koži.

Kako zadržati boju?

Ako ste se pak držali svih uputstava i samo želite da zadržite preplanuli ten, preporučuje se da intenzivno hidrirate kožu nježnim gel teksturama losiona i krema kako bi obezbijedili vlažnost kože i na taj način usporili gubitak boje. Neki od trenutno najpopularnijih sastojaka za vlaženje kože su hijaluronska kisjelina, hidrolizovani kolagen i slično.

Asortiman proizvoda poslije sunčanja je sve bogatiji i ako ne volite hidratantne kreme i losione, možete probati neki od noviteta koji su već stekli veliku popularnost. Neki proizvodi su u teksturi jogurta i osim što hlade i vlaže kožu, obogaćeni su maslacima koji ujedno i hrane kožu te pospješuju regeneraciju poslije izloženosti suncu. Tekstura jogurta omogućava da se proizvod brzo upija.

Na tržištu su dostupni i proizvodi na bazi brzo upijajućih ulja koji ne ostavljaju mastan trag, a takođe hrane kožu svojim hranjivim djelovanjem. Najčešće je to mješavina više ulja koji u sinergiji čine najbolje za regeneraciju kože.

Obnavljanje kože iznutra

Osim kozmetičkih proizvoda, zaštiti kožu možemo i iznutra, a to je pravilnim načinom ishrane i u ovom slučaju, hidratacijom i uzimanjem dovoljno vode. Hidratacija je bitna u svako doba godine, a koža uprkos svim tretmanima najbolje izgleda kada je zdrava i iznutra. Zato, pojačajte unos vode, jer će to doprinijeti elastičnosti i vlažnosti kože.

S vremenom će boja, uprkos svim njegujućim postupcima, izblijedjeti, a onda možete da koristite neki losion koji sadrži komponente za samotamnjenje. Ako se odlučite za takav proizvod, prije korišćenja uradite piling jer je potrebno odstraniti mrtve ćelije kože. Na taj način ćete osigurati da se ne pojave fleke i duže ćete uživati u preplanulom tenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније