Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Huff Post ]

16. 07. 2023. 21:23 >> 21:30

OPASNOST OD SUNCA

Šta treba da uradite ako izgorite i dobijete opekotine

Ljeto je vrijeme kada se najviše sunčamo, pa bilo da smo na moru, jezeru, bazenu ili u dvorištu trebalo bi da tokom ovog perioda posebno obratimo pažnju na kožu.

„Nijedna količina opekotina od sunca nije dobra. Mnogi ljudi smatraju da je u redu dobiti opekotine od sunca na početku sezone, jer će to učiniti vašu kožu jačom kako biste izbjegli dalja oštećenja od sunca ili dalje opekotine, a to zaista nije istina“, kaže dr Ida Orengo, predsjednica dermatologije na Medicinskom koledžu Bejlor u Teksasu, piše Huff Post.

Opekotine koje dobijemo od sunca mogu da budu ozbiljne, iako nekada tako ne izgleda. Važno je da se zaštitite od previše izlaganja ultra-ljubičastom zračenju tokom cijele godine, a posebno tokom ljeta kada je veća vjerovatnoća da ćete vrijeme provoditi napolju.

Ipak, opekotine od sunca se greškom dešavaju s vremena na vrijeme, a evo šta dermatolozi kažu da možemo da uradimo kako bismo ubrzali proces njihovog nestajanja.

Istuširajte se hladnom vodom

Prema Orengu, česti hladni tuševi su dobar način da se pomogne sa bolom koji prati opekotine od sunca. Takođe pomažu u smanjenju upale i smanjenju otoka i plikova.

Topla voda će samo pogoršati situaciju, a obratite pažnju na to da sapun bude blag ili ga nemojte ni koristiti.

Koristite nježnu hidratantnu kremu

Aloja može biti od pomoći, ali obratite pažnju da koristite onu kremu od aloje koja nema mnogo drugih sastojaka.

Hladne obloge

Hladne obloge mogu da djeluju umirujuće na iritiranu kožu opečenu suncem. Da biste to uradili, jednostavno stavite vlažan, hladan peškir na opekotine od sunca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније