Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ I. P. ]

07. 08. 2022. 20:21   >>  20:17

IMA IH NEKOLIKO

Korisni trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje

Ako često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve da bacite u smeće.

Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvijek jednostavno odrediti koliko su svježa jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje bjelanceta i žumanceta.

Kako prepoznati jesu li jaja loša

Sve kutije i pakovanja za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrijebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedjelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za provjeru jesu li jaja još uvijek dobra za jelo.

Što ako nema istaknutog roka trajanja?

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osjetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko nijeste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.

Svheže jaje mora imati jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto bjelance. Ako je jaje pokvareno, žumance će biti bljeđe, a bjelance tečno. Čišća, ali i zabavnija metoda je test plutanja.

Ovo nije mit – svježa jaja će potonuti, a pokvarena plutati na vrhu

Jednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, svježa su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti, piše Index.

Šta je s čuvanjem tvrdo kuvanih jaja?

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osjetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižieru mogu stajati do nedjelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније