Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

26. 06. 2021. 09:31   >>  09:31

INTOKSIKACIJA VODOM

Simptomi prekomjernog unosa tečnosti

U ljetnjem periodu posebno se trudimo da pijemo dovoljno vode, međutim, ono na šta rijetko obraćamo pažnju jeste prekomjeran unos tečnosti koji može biti jednako opasan kao i dehidracija, te može izazvati mučnine, glavobolju, ali i teže simptome poput mišićne slabosti i povišenog krvnog pritiska.

Prekomjerna hidratacija može dovesti do intoksikacije vodom. To se događa kada količina natrijuma i drugih elektrolita u vašem tijelu postane previše razrijeđena i izaziva stanje hiponatremije u kojem nivo natrijuma (soli) postaje opasno nizak.

Natrijum je važan elektrolit koji djeluje kao tjelesni "čuvar prometa", reguliše gdje se voda raspoređuje po tijelu i koliko se šalje u bešiku. Iako je relativno neobično postići intoksikaciju vodom, to se može dogoditi ako nadmašite ono što vaše tijelo može izlučiti.

Kada osoba konzumira prekomjernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu da bubre, a pritisak u lobanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

U težim slučajevima, intoksikacija vodom može izazvati napade, oštećenje mozga, komu, pa čak i smrt.

Prema brojkama citiranim u istraživanju iz 2013. godine, bubrezi mogu eliminisati oko 20-28 litara vode dnevno, ali ne mogu ukloniti više od 0,8 do 1 litra svaki sat.

Da bi se izbjegla hiponatremija, važno je ne nadmašiti količinu koju bubrezi mogu preraditi.

Autori istraživanja izvještavaju da se simptomi hiponatremije mogu razviti ako osoba popije 3-4 litre vode u kratkom periodu, iako ne daju određenu vremensku procjenu. Prema jednom izvještaju slučaja vojnici su razvili simptome nakon što su konzumirali najmanje dva litre vode na sat.

Za početak je najbolje procijeniti koliko je tijelu u prosjeku potrebno vode. Mnogi od nas se fokusiraju na određeni broj čaša dnevno kako bi postigli zadovoljavajući nivo hidratacije, međutim, on svakodnevno varira u zavisnosti od vremena, prehrane, aktivnosti i unosa ostalih napitaka pored vode. Stoga količinu vode koju pijete treba prilagoditi u skladu s tim kako ne biste pretjerali.

Jedan od najjednostavnijih načina da podesite svoje navike je prestati da gledate na hidrataciju kao na praksu usmjerenu na vodu i umjesto toga fokus prebaciti na tečnost u cjelini.

Tečnost ne dolazi samo iz vode, već iz bilo kojeg napitka koji pijete, kao i iz mnogih namirnica. Otprilike 20 posto dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića, prema Klinici Mayo.

Gotovo svaki napitak može pomoći zadovoljenju dnevnih potreba za tečnošću - uključujući kafu. Međutim, pića koja nikad ne doprinose vašoj hidrataciji su alkohol i energetska pića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније