Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor; Klix, Objavio: I. P. ]

19. 05. 2019. 23:48   >>  23:46

NOVA STUDIJA

Više sklekova, manji rizik od srčanih problema

Nova studija kaže da muškarci koji mogu napraviti najmanje 11 sklekova imaju manji rizik od kardiovaskularnih problema, osim toga sklekovi su jednostavna metoda za testiranje tjelesne spremnosti.

Naučna studija koja je objavljena u JAMA-i Open Networku govori o tome kako će vam sklekovi pomoći da izbjegnete probleme sa srcem.

Ovu naučnu studiju vodio je tim na Harvardu, a studija je uključila više od 1.000 vatrogasaca koji su učestvovali u rutinskim testovima kondicije, uključujući i vremensku procjenu rada sklekova.

Istraživači su otkrili da muškarci koji su uradili impresivnih 40 sklekova imaju 96 posto manji rizik od razvoja srčanih tegoba u poređenju s onima koji su mogli izvesti samo deset.

"Osim toga čak i oni koji su radili 11 sklekova imali su smanjeni rizik od srčanih bolesti. Smatram da je poenta u tome da ukoliko ne možeš uraditi više od 10 sklekova da si u jako lošem stanju", kazao je Kristofer Keli, doktor medicine u Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija.

Studija je podijelila muškarce u pet grupa na osnovu broja urađenih sklekovai: 0 do 10; 11 do 20; 21 do 30; 31 do 40; i više od 40. Zatim su uporedili zdravlje srca muškaraca koji su mogli napraviti do 10 sklekova s ​​drugim grupama.

Ono što treba napomenuti je da su u studiji učestvovali uglavnom bijelici, pa se rezultati ne mogu primijeniti na nebijelce ili žene. No, ipak savjetuju da ukoliko ne možete uraditi najmanje deset sklekova, trebate razmisliti o posjeti ljekaru kako bi bili sigurni da ste u dobrom zdravstvenom stanju.

Osim toga naveli su da su sklekovi samo bili primjer, ali da se procjena zdravlja srca mogla sporvesti i pomoću na primjer čučnjeva, a najbolji način da održite svoje srce zdravim je vježbanje, zdrava prehrana i smanjenje krvnog pritiska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније