Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ Beta ]

16. 10. 2024. 10:06 >> 10:06

RAD AI-DE u SOTBIJU

Djelo robota umjetnika biće ponuđeno na aukciji u Londonu

Djelo robota umjetnice Ai-De, humanoida napravljenog pomoću algoritama vještačke inteligencije, naći će se na aukciji kuće Sotbi u novembru, što je prvi put da se takvo djelo prodaje.

Portret engleskog matematičara Alena Turinga, smatranog ocem moderne informatike, prodaje se u okviru odjeljka onlajn prodaje nazvanog "presjek umjetnosti i tehnologije , koja će se odvijati od 31. oktobra do 7. novembra.

Vrijednost slike nazvane Bog vještačke inteligencije (AI God) procijenjena je na između 100.000 i 150.000 funti, prema tvorcima robota Ai-Da.

Taj ultrarealistični robot je jedan od najrazvijenijih na svijetu. On ima bioničke ruke, a lice sa braon perikom joj daje uznemirujuću sličnost sa čovjekom.

Robot je 2019. godine kreirao tim predvođen Ejdanom Melerom, galeristom i osnivačem AI-Da Robot Studija sa stručnjacima za vještačku inteligenciju univerziteta Oksford i Birmingem u Engleskoj.

Ime je inspirisano Ejdom Lavlejs (Ada Lovelace), prvom ženom koja se bavila kodiranjem.

Robot umjetnik koji koristi vještačku inteligenciju da stvara slike ili skuplture ima kamere u očima i bioničke ruke. Kreće se i govori samostalno, bez ljudske intervencije.

"Preko slika Alena Turinga obilježavam njegova ostvarenja i njegove doprinose razvoju informatike i vještačke inteligencije", izjavio je robot, prenosi se u saopštenju Sotbija.

Portret koji predstavlja destrukturisano lice sa tamnim tonovima vidno podsjeća na strahovanja Alena Turinga oko upotrebe te tehnologije i nastavlja da postavlja pitanja dokle će nas dovesti moć vještačke inteligencije, rekao je kreator Ai-De, Ejdan Meler.

Djela robota Ai-De već su bila izložena na bijenalu u Veneciju, u muzeju za dizajn u Londonu, kod piramida u Gizi i u Ujedinjenim nacijama. Robot je govorio u gornjem domu britanskog parlamenta 2022. godine.

Druga djela koja ispituju ulogu vještačke inteligencije i definiciju umjetničkog stvaralaštva će biti prodavana tokom iste nedjelje, na onlajn aukciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније