Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Forbes ]

15. 10. 2024. 11:31 >> 11:31
1
Čitaj mi:

PODACI EU

Maslac u Evropi drastično poskupio: Nakon cijene čokolade, novi udarac za potrošače

Cijene maslaca širom Evrope na rekordno su visokim nivoima posljednjih mjeseci. Uoči pripreme za božićne praznike gdje se tradicionalno više konzumiraju poslastice te zbog raznih događaja i slavlja slastičari i pekari imaju više posla, to je loša vijest. Posebno ako se uzme u obzir da se već ionako suočavaju s visokim cijenama čokolade i šećera.




Cijena evropskog maslaca na svjetskim tržištima je do 29. septembra dostigla rekordnih 8.706 dolara po metričkoj toni. Drugim riječima, maslacu je na godišnjem nivou cijena skočila za nevjerovatnih 83 odsto, pokazuju podaci Evropske komisije.

Analitičari za Reuters kažu da je do takvog snažnog rasta cijene došlo zbog snažne potražnje za maslacem, male zalihe i sklonosti prerađivača da mlijeko troše za najprofitabilnije proizvode – sireve.

“Velike prehrambene kompanije osigurale su veliki dio zaliha maslaca prije nego što su počele proizvoditi božićne kolače i sladolede. Međutim, na male proizvođače uticaj ovog poskupljenja biće značajan, rast cijena će biti neizbježan”, rekao je Paul Boivin, direktor francuske federacije pekara i slastičara, FEB.

Proizvodnja mlijeka prošle je godine pala u većem dijelu svijeta, uključujući Evropu, Sjedinjene Države i Novi Zeland – najvećeg svjetskog izvoznika mlijeka i maslaca – jer su niske cijene i visoki troškovi stočne hrane obeshrabrili mnoge proizvođače mlijeka.

Globalna proizvodnja mlijeka lagano se oporavila ove godine, ali je ostala niska u poređenju s rastućom potražnjom. To je navelo proizvođače da mlijeko koriste za najkonkurentnije proizvode poput sira umjesto da ga upotrebljavaju za proizvodnju maslaca, rekao je Majkl Harvi (Michael Harvey), analitičar Rabobanka.

Prema najnovijim podacima za Evropsku uniju, proizvodnja mlijeka je porasla je 0,7 odsto od januara 2023. do jula ove godine. U istom periodu proizvodnja maslaca pala je 1,6 odsto, a zalihe su pale na istorijski niske nivoe. S druge strane, proizvodnja sira porasla je 3,2 odsto.

Cijene bi mogle nastaviti da rastu
Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) ovog je mjeseca prognoziralo da će cijene maslaca ići do tri dolara po funti, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. U obrazloženju se navodi da je do toga došlo i zbog manjeg broja krava i manje mlijeka koje proizvode.

“Očekuje se da će smanjene ponude mlijeka i stabilna potražnja povećati izglede za poskupljenje i u 2025. godini”, kazali su iz tog ministarstva.

Prema podacima Statiste, prihodi na globalnom tržištu maslaca trebalo bi da dosegnu 42 milijarde dolara u 2024. godini, što je rast za više od 8 odsto u odnosu na 2022. godinu. Očekuje se da će tržište godišnje rasti sedam odsto do 2029. godine.

Cijene evropskog maslaca donekle su podstakle i bojazni od daljeg pada ponude mlijeka zbog širenja bolesti mliječnih krava u Zapadnoj Evropi, uključujući bolest plavog jezika i epizootsku hemoragičnu bolest (EHD), kažu analitičari.

Međutim, ptičja gripa u SAD-u nije zahvatila toliko mliječnih krava da bi uticala na nacionalni nivo proizvodnje mlijeka, rekao je ekonomista USDA Majl Mekonel (Michael McConnell).

Cijene maslaca trebalo bi da padnu s rekordnih visina jer proizvođači mliječnih proizvoda povećavaju proizvodnju kako bi imali koristi od visokih cijena, ali bi moglo proći nekoliko mjeseci da se vidi značajan pad, komentarisala je Suzan Kilsbi (Susan Kilsby), analitičarka banke ANZ na Novom Zelandu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније