Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Filip Inić [ Jutarnji program TVCG ]

13. 10. 2024. 13:39 >> 13:39
Čitaj mi:

ĐAK OŠ "ŠTAMPAR MAKARIJE"

Talentovani Marko postiže fenomenalne rezultate iz engleskog jezika

Učenik Osnovne škole "Štampar Makarije" u Podgorici Marko Aćimić na HIPO takmičenju engleskog jezika u italijanskom gradu Azizi osvojio je šesto mjesto.

Konkurencija je bila velika: bilo je 88.000 prijavljenih iz čak 63 zemlje. 

"Upoznao sam dosta ljudi. Sa Andrejem iz Srbije sam dijelio sobu u hotelu. Upoznao sam brojne vršnjake iz Palestine, Malezije i Kine. Naučio sam italijanski jezik", priča utiske iz Italije talentovani dječak. 

Kao i njegovi vršnjaci, Marko je okružen brojnim sadržajima na engleskom jeziku, a kaže da su mu časovi engeskog ezika mnogo zabavni. 

"Majka me od malena krenula učiti engleski. Počeo sam sve češće da gledam snimke na YouTube-u. Od kako sam počeo u školu, krenuo sam sa časovima engleskog i tako sam došao do ovde", kaže Marko za Jutarnji program. 

Da učenje bude zabavno, zaslužna je profesorica Olivija Drinčić. Rezultat toga su brojna priznanja i nagrade koje njeni učenici osvajaju. Uz rad potreban je i talenat, a na pitanje da li su naša djeca talentovana za strane jezike, Olivera kaže da je i više nego iznenađena. 

"Toliko ima djece koji pričaju tečno engleski jezik. Imala sam slučaj u našoj školi da su dva učenika došla sa takvim znanjem engleskog jezika da su mogli slobodno da komuniciraju, isključivo na engleskom. Sadu tom odjeljenju, na primjer, deset učenika govori engleski jezik tečno", kazala je ona. 

Drinčić đake podstiče na učenje kroz razna takmičenja i manifestacije.

"Gledam da ih uključim u što više sadržaja i da kombinujem tradicionalnu nastavu sa nastavom koja je sada aktuelna", otkrila je ona. 

Mnogo je onih koji su završili školovanja da ne znaju ni jedan strani jezik. Sada to nije slučaj. Mnogo toga se promijenilo, pogotovo u poslednje vrijeme, dolazkom interneta i dostupnošću interneta.

"Naše djeca su izložena svakodnevno sadržajima sa interneta. Preko društvenih mreža mogu dosta da nauče. Trenutno je aktuelan TikTok, Instagram sadržaj, YouTube, i to mnogo pomaže u učenju engleskog jezika", ukazuje Drinčić.

Pozitivna je i saradnja sa institucijama, bez koje bi bilo mnogo teže otići na takmičenja.

"Imamo veliku podršku Ministarstva prosvete i nauke Crne Gore i naše škole. Škola nas je podržala kad smo išli u Veneciju i ministarstvo je platilo karte. Ovog puta kad sam išla sa Markom u Azizi, ministarstvo je platilo sve troškove našeg putovanja", pohvalila je resor Drinčić. 

Marko se nada da će i sljedeće godine imati podršku, a njegov zadatak je da bude još bolji i ostane u svjetskom vrhu kada je poznavanje engleskog jezika u pitanju.

"Ove godine sam se kvalifikovao za svjetsko takmičenje, a nadam se i da ću sljedeće godine da dođem do svjetskog takmičenja", poručuje talentovani osnovac. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније