Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac, A.B. [ Mreža, TVCG ]

17. 09. 2024. 07:08 >> 07:08
Čitaj mi:

LIJEPA PRIČA SA SJEVERA

Romkinja iz Bijelog Polja diplomirala engleski jezik: Ne odustajte od snova

Irijana Rizvanović, Romkinja iz Bijelog Polja, diplomirala je prije dva mjeseca na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Irijana je prva Romkinja iz ovog grada na sjeveru koja se okitila fakultetskom diplomom, uprkos svim predrasudama koje su je pratile. 

"Emocije su mi bile pomiješane, a mnogo sam ponosna na sebe. To je i moj uspjeh, a i uspjeh cjelokupne moje zajednice. Olakšanje", kazala je Irijana nakon dva mjeseca pošto je preuzela diplomu sa smjera engleskog jezika i književnosti. 

Irijanin put je bio dosta težak, priznaje, ali poslije svega osjeća veliko olakšanje. 

U osnovnoj školi tvrdi da je se suočavala sa diskriminacijom, a i vršnjačkim nasiljem.

"Kasnije sam dobila ohrabrenje i podršku od učiteljice Sonje Peković i ostalih profesora. Najveću podršku, ipak, pružila mi je porodica", iskrena je Irijana. 

Na fakultetu diskriminacije nije bilo, a jezičke barijere donekle. 

"kolege su mi dosta pomogle oko tog. Profesori su mi izašli u susret, pa sam pričala više na engleskom jeziku, a i nastava mi je bila na engleskom. Pismeni zadaci su mi takođe bili na engleskom jeziku. Tu mi je dekan Igor Lakić bio od pomoći i pružio mi je svu podršku, posebno kad sam imala finansijskih poteškoća", kazala je Irijana u emisiji "Mreža" na TVCG. 

Ovo je podsticajna priča za svakog Roma koji želi da se obrazuje, a Irijana im poručuje da nikako ne odustaju od svojih snova. 

"Neka imaju samopouzdanja. Za šta god žele i koji god da imaju cilj, neka imaju volju i neka ne odustaju od svog puta", savjetuje ova mlada djevojka.

Prema njenim riječima, obrazovanje je ključni put koji će svima olakšati budućnost. 

"Treba prvo da dokažemo sebi samima da svi imaju šansu i svi šansu za budućnost treba da iskoriste", zaključila je Irijana. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније