Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

25. 09. 2024. 12:45 >> 12:45
Čitaj mi:

IZ UGLA PSIHOLOGA

Rečenice koje svako odraslo dijete želi da čuje od roditelja

Iako odrasla djeca žive svoje, samostalne živote, postoje rečenice koje žele da čuju od roditelja i koje su im i dalje važne. Ključne riječi podrške i ljubavi koje dolaze od roditelja ostaju važne bez obzira na godine.



„Veći dio svog radnog vremena provodim pomažući klijentima – odrasloj djeci i njihovim roditeljima – da se nose sa često izazovnim i bolnim aspektima njihovih međusobnih odnosa. Iako se scenarija i detalji mijenjaju, odrasla djeca iznova ističu nekoliko ključnih potreba”, kaže Sara Epštajn, bračna i porodična terapeutkinja, za magazin Psychology Today.

Ona dodaje da postoje određene fraze koje odrasla djeca najviše žele da čuju od svojih roditelja. Evo četiri primjera:

„Ponosim se tobom”
Baš kao i djeca, odrasle osobe i dalje žele i imaju potrebu da čuju kako su njihovi roditelji ponosni na njih.

„Mislim da djeca nikada u potpunosti ne prestaju da traže roditeljsko odobravanje. Odrasli se, međutim, često osjećaju neprijatno ako traže takvo priznanje. Roditelji, s druge strane, često pretpostavljaju da njihova djeca to već znaju, pa ne izgovaraju često riječi hvale. Dobra vijest je da roditelji mogu u svakom trenutku da počnu da koriste ovu frazu, čak i ako vjeruju da su njihova djeca toga svjesna”, objašnjava Epštajn.

„Dovoljno si dobar/ra”
Ova fraza ide ruku pod ruku sa izrazom „Ponosim se tobom”.

Epštajn navodi primjer jedne ljekarke koja je nedavno prešla sa specijalizacije na stalnu poziciju. Kada je vijest o prvom poslu i zaradi podijelila sa roditeljima, njena majka nije izrazila ponos zbog njenog napornog rada, već je uporedila njen posao sa „prestižnijom” medicinskom specijalizacijom. Ljekarka je priznala da se zbog toga osjećala kao da nikada neće biti dovoljno dobra. Ono što je željela da čuje od svojih roditelja jeste da su ponosni na njena dostignuća.

„Vjerujem u tebe”
Roditelji ponekad misle da njihova odrasla djeca žele da djeluju samouvjereno i imaju sve odgovore, ali zapravo ona traže povjerenje svojih roditelja.

„Roditelji su u jedinstvenoj poziciji, jer poznaju svoju djecu i svjedoci su njihovih uspjeha i padova. Zbog toga, oni mogu svojim potomcima da pruže povjerenje, izražavajući time svoju ljubav i poštovanje prema njima. Osim toga, ovakva podrška jača samopouzdanje djece, dajući im snagu da se sama nose sa problemima”, ističe terapeutkinja.

„Volim te”
Bez obzira na godine, djeca nikada ne prestaju da žele da čuju kako su voljena. Iako su te riječi možda već izgovorene ranije, svaki put kada ih ponovimo, one dobijaju novu važnost.

„Ova fraza djeluje očigledno? Jednostavno? Nadam se da je tako. Ipak, u mnogim porodicama ove poruke nisu bile izgovarane nikada, rijetko su se čule ili su roditelji prestali da ih ponavljaju kako su djeca odrastala. Ova rečenica, međutim, pruža jasan pokazatelj ljubavi, a ako je nestala tokom vremena, uvijek je možete ponovo uvesti u komunikaciju sa svojom djecom”, zaključuje Epštajn.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније