Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

17. 09. 2024. 10:24 >> 10:24
Čitaj mi:

MEDIJSKI MAGNAT

Počinje sudska bitka Ruperta Merdoka sa nasljednicima

Sudska bitka za utvrđivanje budućnosti medijske imperije Ruperta Merdoka i porodičnog fonda vrijednog 17 milijardi dolara počinje pred američkim sudom okruga Vošo u Renu, Nevada.

 


Privatnu građansku parnicu protiv devedesettrogodišnjeg Merdoka pokrenulo je njegovo troje najstarije djece oko toga ko će imati pravo glasa u upravnom odboru i moći da kontroliše „Njus korp“ i „Foks njus“, kada milijarder umre.

Postupak je pokrenut navodno zato što je Merdok namjeravao da izmijeni svoj testament u vezi sa porodičnim fondom osnovanim 1999. godine, kako bi sin Laklan mogao da preuzme kontrolu bez „miješanja“ svoje braće i sestara – Prudens, Elizabet i Džejmsa.

Inače, ova čuvena porodica bila je jedna od inspiracija za izuzetno popularnu i nagrađivanu TV seriju Nasljednici – što Mardokovi nikada nisu željeli da komentarišu.

Rupert Merdkok, koji se ženio pet puta, takođe ima dvoje mlađe djece, Grejs i Kloi, koje nemaju pravo glasa u porodičnom fondu.

Od šezdesetih godina Merdok je gradio svoju medijsku imperiju koja je izrasla u giganta koji se proteže širom svijeta i ima veliki politički i javni uticaj.

Njegove dvije kompanije su "News Corporation", koja posjeduje novine uključujući Tajms i San u Velikoj Britaniji i Vol strit džurnal u SAD, i „Foks“, koja emituje Foks njuz.

Medijski magnat je pripremao svoja dva sina da krenu njegovim stopama, počevši od tinejdžerskih godina, kako je naveo novinar Endrju Nil u Bi-Bi-Sijevom dokumentarnom filmu Uspon dinastije Merdok iz 2020.

„Porodica je oduvijek bila veoma važna za Ruperta Merdoka, posebno sa stanovišta formiranja dinastije“, rekao je bivši urednik Sandej tajmsa.

Godine 1999, Murdoch Family Trust, koji je vlasnik medijskih kompanija, trebalo je u velikoj mjeri da riješi problem nasljedstva.

Zato su Merdokova najstarija djeca dobila različite poslove u djelovima medijske imperije. Članovima porodice pripada osam glasova u upravnim odborima „Njus korporacije“ i „Foks njuza“.

Rupert Merdok trenutno kontroliše četiri od tih osam glasova, a ostalo četvoro djece imaju po jedan.

U ugovoru porodičnog fonda stoji da kada otac umre, njegovi glasovi će podjednako biti prenijeti na njegovo četvoro najstarije djece.

Međutim, izgleda da su razlike u mišljenjima i političkim stavovima dovele do porodičnog raskola.

Medijski mogul je odstupio sa mjesta predsjednika kompanije Foks i Njus korp u korist Laklana, koji navodno dijeli iste desničarske stavove kao i njegov otac.

To je navodno dovelo do toga da su se Džejms, Elizabet i Prudens ujedinili i „uzvratili”.

Mediji su isključeni iz postupka, za koji se očekuje da će se odvijati svjedočenjem medijskog titana i četvoro djece imenovanih u povjereništvu tokom sljedeće nedjelje, navodi Njujork tajms, koji je prvi iznio spor na vidjelo nakon što je dobio kopije zapečaćenih sudskih dokumenata.

Ovakve porodične bitke se često završavaju nagodbama. Slučaj bi takođe mogao biti produžen, ako se završi odlukom na koju jedna strana odluči da uloži žalbu.

Prudens je najstarije dijete gospodina Mardoka, iz braka sa njegovom prvom suprugom Patrišom Buker.

Imao je Elizabet, Laklana i Džejmsa sa drugom ženom Anom Man, sa kojom je bio u braku od 1967. do 1999. godine.

Majka Grejs i Kloi je Vendi Deng, koja je bila udata za milijardera od 1999. do 2013. godine.

Mardokov četvrti brak bio je sa manekenkom Džeri Hol 2016, a par se razveo 2022.

Nedavno se oženio svojom petom suprugom Elenom Žukovom u junu ove godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније