Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ Beta ]

06. 09. 2024. 19:13 >> 19:14

UŠLO U GINISOVU KNJIGU REKORDA

U Šangaju otvoreno najveće skijalište u zatvorenom prostoru

Najveće vještačko skijalište u zatvorenom prostoru u Šangaju od danas prima skijaše i snoubordere.

Dok je u 9 sati temperatura napolju već bila 30 stepeni Celzijusa, na trgu gdje se ističu ski staze, a izgleda kao da je na Alpima, temperatura je bila ispod nula stepeni.

Ski centar (Snow Indoor Skiing Theme Resort) u obliku glečera je na 90.000 kvadratnih metara, sat i po vožnje od centra Šangaja. Ima žičaru, ski-liftove i "parni voz" koji posjetioce prevoze na četiri ski staze kompleksa i druge vožnje.

To skijalište je danas dobilo potvrdu Ginisove knjige rekorda da je najveće u svijetu, ispred staze u Harbinu, takođe u Kini.

Otvaranje je prvobitno bilo planirano za 2019. godinu, ali je nekoliko puta odlagano.

Ljubav Kineza prema zimskim sportovima raste otkako je Peking bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Tome doprinose ogromna pomoć države i sve veće interesovanje rastuće srednje klase.

Kina je lider po ski stazama u salama zauzimajući prvi pet mjesta u svijetu, kaže kompanija "Dasue Consulting" sa sjedištem u Šangaju.

U izvještaju je Vlada Šangaja u avgustu priznala da takvi projekti "neizbježno troše mnogo struje".

Izvršni direktor skijališta Đin Kang je rekao za AFP da 72 mašine za hlađenje i 33 mašine za pravljenje snijega neprekidno rade da bi se temperatura održala ispod nule.

U izvještaju Vlade Šangaja navodi se da je odmaralište izgrađeno da "maksimizira recikliranje energije" skladištenjem leda i sistema za "povrat otpadne toplote".

Više od tri četvrtine krova skijališta je prekriveno fotonaponskim elementima ili solarnim panelima, što pomaže smanjenje "ugljeničnog otiska".

"Preduzeli smo mnogo mjera za uštedu energije", rekao je Đin za AFP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније