Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

15. 08. 2024. 08:12 >> 08:12

PASIVNA STRATEGIJA HLAĐENJA

Bijeli i zeleni krovovi najbolje hlade grad

Kako se klima mijenja, stanovnici grada su posebno osjetljivi na porast temperature. Urbana područja obično zadržavaju toplotu, stvarajući efekat urbanog toplotnog ostrva, što može da dovede do povećane nelagodnosti i veće stope smrtnosti tokom toplotnih talasa. Zbog toga, pronalaženje načina da se prilagode ili ublaže ove temperature zagrijavanja, postalo je glavni prioritet za gradske planere i dizajnere.



Nova britanska studija otkriva da bi farbanje krovova u bijelo ili nanošenje reflektujućih premaza bilo efikasnije u hlađenju gradova u poređenju sa krovovima neke druge boje, vegetacijom na nivou ulica ili solarnim panelima.

Ekstenzivna upotreba klima uređaja povećava spoljašnju temperaturu do jedan stepen Celzijusa u gusto naseljenom centru Londona, gdje je vršeno istraživanje objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters.

Studija je koristila trodimenzionalni model urbane klime Londona kako bi ispitala toplotne uticaje različitih pasivnih i aktivnih sistema upravljanja toplotom u gradu. To uključuje obojene „hladne krovove“, krovne solarne panele, „zelene“ krovove, prizemnu vegetaciju i klimatizaciju tokom dva najtoplija dana ljeta 2018.

Bijeli krovovi snižavaju temperaturu
Naučnici su otkrili da bi široko rasprostranjeno prihvatanje „hladnih”, bijelih krovova moglo da smanji spoljne temperature širom Londona u prosjeku za oko 1,2 stepena Celzijusa, a u nekim oblastima i do 2 stepena Celzijusa.

Drugi sistemi, kao što su ekstenzivna vegetacija na nivou ulice ili solarni paneli, obezbijedili bi manji neto efekat hlađenja, u prosjeku samo oko 0,3 stepena Celzijusa, uprkos tome što nude druge prednosti za životnu sredinu.

Pored toga, zaključeno je i da krovovi sa zelenilom pružaju prednosti kao što su odvođenje vode i pružanje staništa divljim životinjama, ali je utvrđeno da je njihov neto efekat hlađenja grada, u prosjeku, zanemarljiv.

Klimatizacija, koja prenosi toplotu iz unutrašnjosti zgrada ka spoljašnjosti, podiže spoljašnju gradsku temperaturu za približno 0,15 stepeni Celzijusa u cijelom gradu, ali za čak 1 stepen Celzijusa u gusto naseljenom centru grada.

Istraživači su, takođe, otkrili da bi povećanje broja jedinica za klimatizaciju moglo u potpunosti da se napaja fotonaponskim solarnim panelima, ako bi se instalirali do svog maksimalnog potencijala.

Da bi razumeli puni potencijalni uticaj svake metode, istraživački tim je napravio model za svaku od njih.

Ustanovljeno je da ni jedna metoda prilagođavanja i ublažavanja rastućih temperatura ne može da se mjeri sa efektom takozvanih „hladnih” krovova.

Pasivne strategije za ublažavanje toplote
Studija je pružila dodatni uvid u urbano upravljanje toplotom, temeljnim poređenjem nekoliko uobičajenih pasivnih i aktivnih strategija za ublažavanje toplote.

Hladni krovovi (tj. krovovi obojeni u bijelo ili sa reflektujućim slojem) reflektuju, a ne apsorbuju toplotu i nude dvostruku korist hlađenja kako spoljašnjeg urbanog okruženja tako i unutrašnjosti zgrada, prenosi Dejli grin.

Iako je utvrđeno da je ukupni uticaj „zelenih” krovova na temperaturu zanemarljiv, istraživači su primijetili značajne varijacije tokom dana.

Tokom najtoplijih djelova dana, široko rasprostranjeno korišćenje krovova sa zelenilom moglo bi da snizi gradske temperature u prosjeku za 0,5 stepeni Celzijusa. Ova korist, međutim, nadoknadila bi se noću, jer bi toplotna masa krovova zadržavala toplotu od dana i oslobađala je nakon zalaska sunca, povećavajući noćne temperature za sličan iznos.

Kada bi se gradske travnate površine preinačile u pokrivač od listopadnog drveća, moglo bi da dođe do snižavanja temperature preko noći, ali bi imalo različite efekte tokom dana.

Pored toga, to bi vjerovatno povećalo količinu vodene pare u vazduhu, što bi moglo da poveća nivo vlažnosti i utiče na osjećanje komfora i toplote kod stanovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније