Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

08. 08. 2024. 11:52 >> 11:52
Čitaj mi:

8. AVGUST

Svjetski je dan mačaka, podsjetimo se zašto ih toliko volimo

Sigurno volite svoju mačku, ali možda niste u potpunosti svjesni koliko je ona, kao vaš kućni ljubimac, zaista – posebna.


Da li ste znali da mačke imaju otisak nosa koji je jedinstven, slično ljudskim otiscima prstiju, ili da su razvile mjaukanje kao način da komuniciraju isključivo sa ljudima?

Studije sugerišu da su se pripitomljene mačke prvi put pojavile oko 3.600. p.n.e. Vjekovima su uz čovjeka, pa nije ni čudo što su najpopularniji kućni ljubimci na svijetu: u Sjedinjenim Državama ima ih oko 88 miliona kao kućnih ljubimaca.

Zanimljivo je da je genom domaće/kućne mačke čak 95,6 odsto isti kao i onaj koji pripada tigru. Zato i dijele određene vrste ponašanja sa divljim rođacima a tu spadaju obilježavanje teritorije urinom, igra sa plijenom, način uhođenja plijena…

Zbog genetičke sličnosti sa tigrovima, imaju sličan način lova kao njihovi divlji rođaci.

Govoreći o obilježavanju teritorije, mačke i vlasnika označavaju kao svoju teritoriju i to trljanjem lica i tijela o tijelo vlasnika, pošto imaju mirisne žlijezde u tim oblastima.

Među zanimljivim činjenicama koje opisuju vašeg ljubimca, su i podatak da su mačke vjerovatno jedini sisari koji ne osjećaju slatko, kao i to da su kratkovide, ali da su njihov periferni vid i noćni vid  mnogo bolji nego onaj kod ljudi.

Mačke mogu skočiti do šest puta više od svoje dužine, i imaju 230 kostiju, što je, priznaćete priličan broj, imajući u vidu da ljudi imaju 206.

Hodaju kao kamile i žirafe: prvo pomjeraju obje desne, a zatim obje lijeve noge. Nijedna druga životinja ne hoda na taj način.

Prema The Huffington Post-u, mačke obično spavaju 12 do 16 sati dnevno, a vrijeme u stanju budnosti, čak trećinu, provedu njegujući se. Najaktivnije su u zoru i sumrak.

Poznato je da je predenje kod mačaka znak da su raspoložene, međutim, to može biti i samoumirujuće ponašanje, jer proizvode ove specifične zvukove kada su bolesne ili uznemirene.

O tome koliko su principijelne, svjedoči podatak da će mačke odbijati neukusnu hranu do tačke gladovanja, a uprkos popularnom vjerovanju, mnoge mačke su netolerantne na laktozu.

Ženke imaju mogućnost da ostanu gravidne kada imaju samo četiri mjeseca.

Sterilizacija može produžiti život mačke. Istraživanje bolnice za kućne ljubimce u Banfildu pokazalo je da kastrirani mužjaci žive u prosjeku 62 odsto duže od nekastriranih, a sterilisane ženke žive u prosjeku 39 odsto duže od nesterilisanih.

Unikatan rječnik
Mačke imaju jedinstven „rječnik" koji razvija sa svojim vlasnikom – svaka od njih ima drugačiji skup vokalizacija, predenja i uopšte ponašanja u komunikaciji.

Imaju do 100 različitih vokalizacija dok recimo psi imaju samo 10. Mjaukanje je ponašanje koje su mačke razvile isključivo da bi komunicirale sa ljudima. Stručnjaci objašnjavaju da mačke doživljavaju ljude kao velike mačke bez dlake.

Kada je riječ o komunikaciji, smatraju prijetećim ponašanje ako uspostavite direktan kontakt očima sa njima. Ali zato znajte da, ako vam mačka prilazi sa ravnim repom koji kao da vibrira, to znači da je izuzetno srećna što vas vidi. Takođe, kada vam mačka sjedne na lice, smatrajte da to čini kao gest prijateljstva.

S druge strane, kada vaša mačka maše repom, to je njen način da vas upozori da nije baš rapoložena.

Marija Asunta i njen ljubimac Tomas, vjerovatno su se veoma dobro slagali kada je ona riješila da sve svoje bogatstvo od 13 miliona dolara ostavi baš mačku Tomasu, kada je preminula 2011.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније