Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

30. 07. 2024. 15:36 >> 15:36

Slavni košarkaš

Samo jedna osoba uspjela je da osvoji zlato na Olimpijadi i Oskara

Samo jedna osoba na svijetu uspjela je da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, ali i Oskara, za učestvovanje na filmu, i to je ni manje ni više nego poznati košarkaš Lejkersa Kobi Brajant.

Posljednjih nekoliko godina se sve češće obraća pažnja na one ljude koji su uspjeli da osvoje nekoliko bitnih nagrada iz raznih polja umjetnosti. Tu prije svega mislimo na akronim “EGOT”, koji se koristi kada neko uspije da osvoji Emi, Gremi, Oskara i Toni. To je, na primjer, pošlo za rukom Odri Hepbern, Vupi Goldberg i Džonu Ledžendu.

S druge strane, ne postoji akronim za osvajanje Oskara i zlatne medalje na Olimpijadi, možda zato što je teško biti vrhunski umjetnik i vrhunski sportista istovremeno, a možda zato što i niko nije uspio da osvoji ova dva priznanja. Niko, osim jedne osobe, prenosi City magazine.

Bilo je to 2008. godine kada je američki košarkaš Kobi Brajant dobio svoju prvu zlatnu medalju, trimfujući sa reprezentacijom SAD na Ljetnjim olimpijskim igrama u Pekingu četiri godine prije nego što je ponovio podvig 2012. na Olimpijadi u Londonu. Godine 2012. osvojio je zlato zajedno sa legendarnim timom u kome su bili Lebron Džejms, Kevin Durent, Karmela Entoni, Kris Pol, Deron Vilijams i Tejšon Prins.

Da uspjesi u košarci nisu bila dovoljna za Brajanta, govori i to da je na 90. dodjeli Oskara, ovaj vrhunski sportista kući ponio Oskara za animirani kratki film koji je napisao i kojem je bio narator. Zasnovan na istoimenoj pjesmi koju je napisao 2015. godine, “Dear Basketball” je bila emotivna počast njegovom vremenu u sportu, koja je na kraju postala dirljiva počast životu i nasljeđu zvijezde koja je tragično izgubila život 2020. godine.

Oskar je podijeljen sa rediteljem Glenom Kinom, koji je najpoznatiji po svom radu na više Diznijevih animiranih filmova, uključujući ostvarenja “Ljepotica i zvijer” iz 1991. i “Tarzan” iz 1999.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније