Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

29. 07. 2024. 07:47 >> 07:47

"BOJA KAO KREATOR RASPOLOŽENJA"

Trend „dopaminske mode” zavladao svijetom

Šareno, veselo i u svim mogućim bojama- tako izgleda prozvani „dopaminski trend” u odijevanju koji je postao hit ove sezone. Dakle, što više boja i desena – to bolje, nebitno da li je odjeća ili obuća u pitanju.



Naime, sve je više modnih editorijala koji kao trend promovišu „dopaminsko oblačenje“ što podrazumijeva odijevanje na način koji vam donosi radost i podiže raspoloženje.

Vjerovali ili ne, modni stručnjaci opredijelili su se da sezonu obilježi što više boja, upadljive boje od zelene, drečavo roze, plave, ljubičaste ne samo da privlače pažnju i poglede, one dokazano podižu raspoloženje. Dugo se shvatalo da možemo imati psihološke veze sa određenim bojama. Tekstura i stil mogu poboljšati raspoloženje, a „dopaminski stil” odijevanja pozitivno utiče na raspoloženje što je dokazala i naučna studija Hajoa Adama i Adama Galinskyja iz 2012. godine.

„Ono što nosimo utiče na to kako se osjećamo toliko da može da odredi naše misli”, kaže psiholog Karen Pine koja savetuje da je proljeće pravi trenutak da zamijenimo tamne zimske boje i unesemo vedrinu u svakodnevicu.

Istraživači to nazivaju „zaokruženom spoznajom“ i zaista su otkrili da odjeća može imati simbolično značenje koje utiče na psihologiju i performanse ličnosti.

Za mnoge ljude, boje kojima se okružuju mogu imati veliki uticaj na psihu, a istorijski gledano, boje su se koristile za liječenje. Drevne civilizacije su koristile hromoterapiju ili kolorologiju koja se i danas koristi kao holistički ili alternativni tretman.

Psiholog i majstor reikija dr Elen Albertson ističe da, u kontekstu reikija, svaka boja ima drugačiju energetsku vibraciju i da je povezana sa određenim energetskim centrom u tijelu. Na primjer, crvena je povezana sa osjećajem utemeljenosti i sigurnosti, narandžasta sa emocijama i kreativnošću, a teget sa intuicijom.

„Zelena je umirujuća, tako da nošenje zelene može učiniti da se osjećate opuštenije i manje anksiozno. Plava je miroljubiva tako da njeno nošenje može pomoći da se osjećate manje pod stresom. Nasuprot tome, crvena je stimulativna, a žuta može da podstakne energiju”, kaže Albertson za strane medije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније