Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ Beta ]

27. 07. 2024. 14:47 >> 14:47

PARIZ

Posjetioci mogu izbliza da vide Olimpijsku vatru, ovog puta 100 odsto električnu

Olimpijsku vatru - balon sa "100 odsto električnim plamenom" koju su na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu u petak uveče "zapalili" bivša atletičarka Mari-Žoze Perek i džudista Tedi Rajner, posjetioci mogu da razgledaju izbliza", saopštili su organizatori i energetska kompanija EDF koja ga je napravila.

Olimpijska vatra je u stvari "jak tok svjetlosti" projektovan LED diodama na "vodeni oblak" koji na sat troši dva do tri kubna metra vode. Ima 40 projektora, a balon s "vatrom", nalik onima na topao vazduh - što je izum Francuza iz 1783, napravljen je od alumunijuma da bi bio lakši.

Svakog dana tokom Igara, 10.000 ljudi će moći da priđe gorioniku u parku Tiljeri od 11 do 19 sati - po 300 svakih 15 minuta, objavio je francuski Organizacioni odbor na sajtu.

Kao i sinoć, kada padne mrak svjetleći balon čiji je autor francuski duzajner Matje Leaner, diže se 60 metara ka nebu.

EDF je saopštio da je električna Olimpijska vatra "simbol odgovornije budućnosti, budućnosti električne energije".

Olimpijske igre traju do 11. avgusta, a slijede Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније