Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Glossy ]

24. 07. 2024. 12:05 >> 12:06
Čitaj mi:

PREPORUKE

Idete na odmor - Šta stručnjaci savjetuju da ponesete sa sobom

Tokom putovanja nerijetko se događaju manji zdravstveni problemi usljed promjene klime i sredine, a koji zapravo mogu da nam pokvare cijelo ljetovanje.



Vrijeme je putovanja i godišnjih odmora.Tokom putovanja nerijetko se događaju manji zdravstveni problemi usljed promjene klime i sredine, a koji zapravo mogu da nam pokvare cijelo ljetovanje.

Da bi izbjegli moguće komplikacije i osigurali bezbrižan odmor ne smijemo zaboraviti putnu apoteku, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Šta treba da sadrži putna apoteka

Putna apoteka treba da sadrži neophodne proizvode za otklanjanje najčešćih simptoma koji se mogu pojaviti tokom putovanja. 

Bitno je da ljekovi koji se nalaze u putničkoj apoteci budu u svom originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i da su u važećem roku trajanja. Da bi spriječili mučninu u putu i početak odmora učinili ugodnim potrebno je imati lijek protiv mučnine i na vrijeme ga popiti. Ljekove mogu koristiti i djeca. Preporuka je upotreba u prilagođenoj dozi pola sata prije polaska na put'', navodi magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Ljetovanje često podrazumijeva promjenu klime, hrana je drugačija ili koristimo lokalnu vodu iz česme za piće. Sve to može dovesti do stomačnih komplikacija kao što su dijareja i zatvor. Poželjno je na put ponijeti probiotik koji će olakšati obnavljanje crijevne flore. Preporuka je upotreba probiotika i prije samog putovanja da bi se spriječila putna dijareja.

Takođe je preporuka upotreba aktivnog uglja kao i sredstava za rehidrataciju kako bi se mogla izvršiti nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. Potrebno je voditi računa o higijeni ruku, hrane i pića. Koristiti flaširanu vodu po mogućnosti iz staklenih boca. Konsultovati ljekara prije primjene bilo kakvih ljekova kod djece ukoliko ne dođe do zaustavljanja dijareje opštim metodama liječenja. U slučaju alergijske reakcije neophodno je da putna apoteka sadrži antihistaminik.

Ono što čini sadržaj svake putničke apoteke predstavljaju analgetici ljekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle. Za provjeru regulacije tjelesne temperature toplomjer je nezaobilazan sastojak putne apoteke. Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnjem periodu kapi za nos koje smanjuju otok sluznice kao i pastile za grlo koje ublažavaju bolove u grlu neizostavni su dio putne apoteke.

''U slučaju uboda insekta poželjno je imati gelove za ublažavanje svrbeža i iritacije. Nakon uboda insekata događaju se kožno alergijske reakcije čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom tako da je u sastavu putne apoteke poželjno imati oralne odnosno lokalne antihistaminike. Promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije pa je dobro pri ruci imati i antibiotsku mast'', ističe Baručija.

Iz INZ-a napominju da se u slučaju blagih ozljeda savjetuje upotreba preparate za ozljedu kože, sredstava za obradu i dezinfekciju rane kao što su antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoji i flasteri, kao i prašak za brzo zarastanje rane.

Izloženost suncu

Pretjerana izloženost suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože, a u najgorem slučaju do nastanka opeklina. Zaštitu postižemo korišćenjem preparata sa visokim zaštitnim faktorom(SPF) +50 prilagođenom tipu kože i uzrastu kao i nošenjem fotoprotektivne odjeće.

Generalno je pravilo, kažu stručnjaci, da se ne izlaže sunčevoj svjetlosti u razdoblju od 10 do 17 sati jer je tada količina UV zraka jako velika kao i pojačana UV radijacija, tako da bi u tom periodu trebalo izbjegavati direktni boravak na suncu. Korišćenje zaštitnih faktora omogućava koži da duže bude izložena suncu. Preporuka je svakodnevna i ponavljajuća upotreba krema najmanje pola sata prije izlaganja suncu, te ponavljati svaka dva sata i nakon svakog kupanja.

Da bismo pomogli koži da se zaštiti od štetnih efekata nakon izlaganja suncu, neophodno je izabrati efikasnu hidratantnu njegu koja će pružiti olakšanje od osjećaja iritacije i hladnoće. Tokom sunčanja u slučaju da dođe do opekotina potrebno je nanijeti mast za regeneraciju kože.

Putnu apoteku neophodno je čuvati van dohvata djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније