Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ N1 ]

20. 07. 2024. 22:46 >> 22:46

obratite pažnju

Roditeljske greške zbog kojih djeca počinju da lažu

Roditelji često nisu ni svjesni da prave greške koje imaju tako ozbiljne posljedice.

Odgajanje poštene i iskrene djece je ono čemu teži većina roditelja. Međutim, roditelji ponekad nisu ni svjesni da svojim postupcima utiču na to da djeca sve više imaju naviku da ih lažu.

Razumijevanje ovih grešaka može pomoći roditeljima da ih izbjegnu i počnu da se ponašaju drugačije prema djeci.

Pretjerano reagovanje na greške

Kada roditelji oštro ili ljutito reaguju na greške svog djeteta, opravdane ili ne, stvara se okruženje straha i anksioznosti.

Takvo često ponašanje može dovesti do toga da djeca lažu kako bi izbjegla negativne posljedice svojih postupaka, plašeći se kazne ili razočarenja od strane roditelja.

Postavljanje nerealnih očekivanja

Roditelji ponekad postavljaju svoje standarde previsoko, očekujući savršenstvo u učenju, sportu ili ponašanju svoje djece. Međutim, njihovo ponašanje može imati suprotan efekat.

Djeca mogu lagati da bi ispunila ta očekivanja ili sakrila svoje neuspjehe, vjerujući da će pričanje istine dovesti do kritike ili odbijanja.

Kažnjavanje poštenja

Kada djeca priznaju da su pogriješila i dočeka ih stroga kazna, saznaju da iskrenost dovodi do negativnih ishoda. Da bi izbjegla oštre kazne, djeca mogu izabrati da lažu umjesto da govore istinu o svojim postupcima, piše „The Times of India“.

Nedosledna pravila i posledice

Nedoslednost pravila i posledice njihovog kršenja mogu zbuniti djecu o tome šta je prihvatljivo ponašanje.

Da se ​​ne bi našla u takvoj situaciji, djeca bi sve češće mogla da lažu kako bi prevazišla nejasne granice i izbjegla nepredvidive kazne, rizikujući sa onim što im je trenutno dozvoljeno.

Nedostatak povjerenja

Kada su roditelji previše sumnjičavi i nepovjerljivi prema svojoj djeci, to može stvoriti osjećaj da ih stalno posmatraju i osuđuje.

Djeca mogu lagati da bi stekla autonomiju ili da bi izbjegla ispitivanje koje dolazi zbog nedostatka povjerenja njihovih roditelja.

Zanemarivanje otvorene komunikacije

Okruženje u kojem roditelji ne podstiču otvorenu i iskrenu komunikaciju je ono u kojem se djeca najčešće osjećaju nesposobnim da podjele svoja prava osjećanja ili iskustva.

Bez sigurnog prostora za otvoreni dijalog, djeca mogu pribjeći laži kao načinu da se zaštite ili da saopšte ono što misle da njihovi roditelji žele da čuju, prenosi Index.hr.

Pretjerano naglašavanje uspjeha

Snažan fokus na uspjeh i postignuća, bilo u školi, sportu ili drugim aktivnostima, može da izvrši pritisak na djecu da izgledaju uspješno po svaku cijenu.

Da ne bi razočarali svoje roditelje ili ispunili visoka očekivanja, djeca će početi da lažu o svojim dostignućima ili izazovima sa kojima se suočavaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније