Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Forbes ]

24. 06. 2024. 07:57 >> 07:57
Čitaj mi:

ŽIVOTNA PRIČA MILIJARDERA

Ilon Mask je imao nesrećno djetinjstvo

Ilon Mask, milijarder, preduzetnik i vizionar, koji stoji iza kompanija Pejpal, Spejs Iks, Tesla, korporacija Neuralink i Boring, nije imao srećno djetinjstvo. Kao i kod mnogih genijalaca, njegove prve godine bile su prožete izazovima i nesporazumima.



Štaviše, Mask (52) je bio dječak koji je od početka bio označen kao "drugačiji". Najnovija objavljena biografija bavi se njegovim djetinjstvom i načinom na koji ga je ono "kalilo" i oblikovalo.

Od ranog doba bila je očigledna Maskova briljantnost i intelektualna znatiželja. Dok je bio mali, njegova majka Mej je prepoznala izuzetnu inteligenciju svog sina i upisala ga u "školicu" kad je imao samo tri godine. To je bilo protivno savjetu upravnika škole, koji je smatrao da je Mask suviše mlad, i da to može da predstavlja izazov u druženju sa starijom djecom.

Mej je insistirala da se Ilon upiše u školu, rekavši direktoru: „Stvarno imam genijalno dijete”.

Maskovo iskustvo, međutim, nije bilo ono što je Mej očekivala za svog sina. On je u školi bio dječak za kojeg se često činilo da je izgubljen u svojim mislima.

„Učiteljica bi mi prišla i vikala na mene, ali ja je zapravo ne bih ni vidio ni čuo”, sjeća se Mask. Kako se to ponavljalo, izazvalo je zabrinutost i podstaknulo direktora škole da Ilonovim roditeljima doslovno kaže:

„Imamo razloga da vjerujemo da je Ilon retardiran”.

Tražeći objašnjenje za njegovo ponašanje, roditelji su nagađali da ima problem sa sluhom, pa su mu izvadili krajnike.

Mask je bio potpuno udubljen u posmatranje, često gledajući kroz prozor. Kad su ga učitelji grdili što ne obraća pažnju na nastavu, on bi odgovarao u stilu: „Lišće sada postaje smeđe”.

Uzrok njegove sklonosti ka izolaciji nije, međutim, bio u nedostatku inteligencije ili problema sa sluhom. Umjesto toga, on to opisuje kao mentalni mehanizam koji mu je omogućavao duboko razmišljanje.

Ilon nije imao prijatelje. Tek na koledžu je stekao prvog bliskog prijatelja izvan porodice, piše u biografiji najbogatijeg čovjeka na svijetu.

„Još od ranog djetinjstva, kada bih počeo da razmišljam o nečem zahtjevnom, svi moji sistemi čula bi se isključili”, objasnio je Mask. Takva zamišljenost bila je previše izazovna za njegove vršnjake, a njegova majka je zaključila da je najbolje da ni ne pokušava da mu se približi dok ima taj prazan pogled.

Teško djetinjstvo milijardera Ilona Maska, oblikovalo je njegovu budućnost i stvorilo u njemu odlučnost da promijeni svijet.

Rođen je 28. juna 1971. godine u Pretoriji, Južna Afrika, kao najstariji sin Mej Mask, kanadske manekenke i nutricionistkinje, i Erola Maska, južnoafričkog elektromehaničara, pilota i mornara. Njegovi roditelji su se razveli kada je imao devet godina, što je ostavilo dubok trag na Ilona, njegovog mlađeg brata Kimbala i sestricu Tosku.

Nakon razvoda, Ilon je odlučio da živi sa ocem, što se pokazalo kao izuzetno izazovan period u njegovom životu. Ilon je kasnije opisao svog oca kao osobu koja ga je emocionalno zlostavljala, prekinuo je sve odnose sa njim i naziva ga „užasnim ljudskim bićem”.

Nakon razvoda roditelja, Ilonova majka je radila više poslova kako bi obezbijedila osnovne potrebe za svoju djecu. Ilon i njegov brat i sestra često su nosili odjeću iz sekond-hend prodavnica i jeli jeftinu hranu poput čorbe sa kikirikijem i kuvanog pasulja.

U školi, Ilon je često bio meta vršnjačkog nasilja. Njegova inteligencija i sklonost ka učenju izdvajale su ga od drugih, ali su ga činile i metom za maltretiranje.

Jednom prilikom je završio u bolnici sa ozbiljnim povredama, jer ga je grupa dječaka bacila niz stepenice, a zatim tukla sve dok nije izgubio svijest. Uprkos tome, Ilon je nastavio da bude posvećen učenju i napredovanju.

Ilonov interes za tehnologiju postao je očigledan još u djetinjstvu. Sa samo 10 godina, naučio je da programira i sa 12 godina prodao svoj prvi softver, igru pod nazivom Blastar, za 500 dolara. Njegova ljubav prema kompjuterima i inovacijama nastavila je da raste, uprkos problemima kod kuće i u školi.

Nakon završetka srednje škole, napustio je Južnu Afriku i otišao u Kanadu da studira na Kraljičinom univerzitetu u Kingstonu. Dvije godine kasnije, prešao je na Pensilvanija univerzitet, gdje je diplomirao ekonomiju i fiziku.

Kasnije je upisao doktorat iz primijenjene fizike i materijala na Univerzitetu Stanford, ali je napustio program nakon samo dva dana, kako bi se posvetio svojim preduzetničkim ambicijama u oblasti interneta, obnovljivih izvora energije i svemirskih istraživanja.

Maskovo bogatstvo se prema Blumbergovom indeksu procjenjuje na 222 milijarde dolara, odnosno 244 milijarde dolara prema Forbsu.

Njegovo najveće bogatstvo su, ipak, njegova djeca. Imao ih je, koliko je poznato, ukupno jedanaestoro, sa tri žene. Prvi sin mu je umro od sindroma iznenadne smrti odojčeta, a sa prvom ženom je potom dobio petoricu sinova vantjelesnom oplodnjom, blizance i trojke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније