Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

28. 05. 2024. 12:00 >> 12:00
Čitaj mi:

LEGENDARNI REDITELJ

Frensis Ford Kopola ova tri glumca smatra najvećim svih vremena

Kada govorimo o najvećim glumcima svih vremena, mnogo je različitih mišljenja, no rijetko koje ima težinu slavnog reditelja Frensisa Forda Kopole.



Kopola je snimio brojne hvaljene filmove, a čak tri se smatraju najboljim svih vremena – Kum, Kum II i Apokalipsa danas. Zato je zanimljivo vidjeti koga legendarni reditelj, koji je u Kanu imao premijeru novog filma Megalopolis, koji je spremao čak 40 godina, smatra najboljim glumcima u istoriji filma, piše Index.hr.

Marlon Brando
Slavni Marlon Brando glumio je u dva od tri gore navedena kultna rediteljeva filma – Kumu i Apokalipsi danas. Njegova izvedba Stenlija Kovalskog donijela mu je prvu nominaciju za Oskara u Tramvaju zvanom želja, nakon čega su uslijedile četiri uzastopne nominacije za slavnu nagradu.

Na kraju je prestižnu statuu osvojio dva puta – za ulogu Vita Korleonea u Kumu te za ulogu Terija Maloja u Na dokovima Njujorka. S ukupno sedam nominacija, Brando je jedan od najcjenjenijih glumaca svih vremena, pa ne čudi što ga Frensis Ford Kopola jako cijeni.

Lorens Olivije
Na pitanje o izboru glumca za Vita Korleonea, Kopola je izjavio da je nakon mnogo vremena shvatio nešto o odabiru uloge. Naime, uloga uglednog starijeg patrijarha porodice mogla je pripasti samo „najboljem glumcu na svijetu“.

„Konačno smo shvatili da moramo da angažujemo najboljeg glumca na svijetu. Bilo je tako jednostavno. Svelo se na Lorensa Olivijea ili Marlona Branda, koji su najveći glumci na svijetu“, rekao je Kopola za „Plejboj“ jednom prilikom, a njegova ocjena teško da je iznenadila ikoga ko je gledao Olivijea kako glumi.

Pol Mjuni
Ime Pola Mjunija možda znaju samo zagriženiji ljubitelji filma, ipak on je bio jedna od originalnih filmskih zvijezda. Debitovao je 1929. i glumio u 23 filma prije nego što je otišao u penziju 1959, a bio je i jedan od prvih pravih metodičnih glumaca, pa se među mnogima smatra pionirom modernog „metodskog glumca“.

U objavi na Instagramu Ford Kopola je rekao: „Pol Mjuni nedvosmisleno je najveći glumac modernog doba i, kao što je rekao Marlon Brando, nadahnuće za ono što gluma zapravo jeste.“ To je ponovio i Al Pačino, čiji je kultni film „Lice s ožiljkom“ zapravo rimejke istoimenog filma sa Mjunijem u glavnoj ulozi iz 1932.

Govoreći o pokušaju rekreiranja Mjunijeve izvedbe, Pačino je rekao: „Pa, taj lik, Toni Montana, napisao je Oliver Stoun, a režirao Brajan de Palma. Brajan je želio da pravi operu. Sve što sam želio bilo je da imitiram Pola Mjunija.“

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније